Izzó metaforák – vándorbiennálé Kolozsváron

Sarány Orsolya | 2018-10-20

Első állomására érkezett az 7. Országos Biennálé kerámia-üveg-fém alkotásaiból összeállított tárlat kedd délután: Kolozsváron, a Művészeti Múzeum pincéjében látogatható kiállítás anyaga több mint 50 művész alkotását mutatja be. Az Izzó metaforák Kolozsvár után Besztercén, majd Marosvásárhelyen tekinthető meg.

A kiállítást Negoiţă Lăptoiu és Oliv Mircea műkritikusok, Ioan Sbârciu, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója, valamint Andrei Florian, a tárlat kurátora nyitotta meg. Az est házigazdája Florin Gherasim muzeográfus volt, a kolozsvári intézmény munkatársa.

Az Izzó metaforák biennálé a kolozsvári Művészeti Múzeum, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, a Romániai Képzőművészek Szövetségének Kolozsvári fiókja, valamint a CeramArt Alapítvány közreműködésének gyümölcse. A kezdeményezést a kerámia-üveg-fém szak néhány oktatója hozta létre, a Kolozsváron zajló, hasonló profilú országos és nemzetközi biennálékkal összehangolva, amelyeket 1996 óta szerveznek meg a városban – derült ki a megnyitón.

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Florian kurátor elmondta, a biennálénak ez a harmadik olyan kiadása, amelyen nemcsak kerámiák, hanem üveg és fém alapú dísztárgyak is láthatóak, és második alkalommal „vándorol” a tárlat a kolozsvári Művészeti Múzeumba, a marosvásárhelyi ART NOUVEAU Galériába, és a besztercei ARCADE 24 Galériába.

Oliv Mircea műkritikus szerint az a biénnálé, amely megélt már 7 kiadást, országos, kulturális intézménynek tekinthető, amelynek 14 éves történelme is van. A műkritikus úgy véli, ez a rövid történelem bemutatja, hogy a biennálé hogyan javított a szinte másfél évtizede fennállt „szorongó formákon”, amikor a művészeknek nem volt kiállítóhelyiségük, stabililitásuk, nem voltak meg alkotáshoz szükséges eszközeik. A mostani kiállítás egy kollekció, amely nemcsak betartja a formai követelményeket, hanem a kreatív szellemről is árulkodik, miközben azt is bemutatja, milyen az a művészeti kor, amelyben élünk, tette hozzá a műkritikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Izzó metaforák című tárlat november 11-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér, 30. szám).

Tovább a galériába

Fotó: Miglinczi Éva

További képek