Magyar design kiállítások a Romanian Design Week-en

Art Limes | 2019-05-18

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében a magyar formatervezés újabb kiemelkedő alkotásait mutatja be a 7. alkalommal megszervezésre kerülő Romanian Design Week-en.

A bukaresti Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet folytatja a korábbi évek sikeres együttműködését a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és idén két tanszék kiállítása lesz jelen Bukarestben. A romániai dizájn legjelentősebb éves eseményének programja keretében lesz látható a MOME divat és textil és a MOME ülőke kiállítás a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyén (Gina Patrichi u. 8.). A Bauhaus 100 keretében A magyarok és a Bauhaus színházi forradalma kiállítás a bukaresti Odeon Színházban (Victoriei út 40-42.) lesz látható, míg a Csernátoni Design Tábor 2017/2018 kültéri kiállítás a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet udvarán lesz megtekinthető. A kiállításokat szakmai találkozók és prezentációk egészítik ki.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztály által a Bauhaus 100 kapcsán készített A magyarok és a Bauhaus színházi forradalma vándorkiállítás első állomása Bukarest, ahol Weininger Andor Gömbszínház-terve alapján elkészített makett kerül bemutatásra az Odeon Színházban. Weininger koncepciója szerint a színpad nem egy elhatárolt tér, hanem egy 5000 néző befogadására kialakított gömbforma belső felületén elhelyezett széksorokból álló nézőtér függőleges tengelyében tervezett mozgatható szerkezet. A kiállítást az Odeon Színházban (Victoriei út 40-42.) nyitjuk meg 2019. május 19-én, vasárnap, 18.00 órakor Marius Marcu-Lăpădat (a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem Design tanszékének tanára) és Fülöp Mária (képzőművész, az intézet 2009-ben meghírdetett Bauhaus design pályázat nyertese), valamint Adrian Damian (az Odeon Színház igazgató-helyettese) közreműködésével.

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének célja, hogy nyitott gondolkodású, a környezet, a társadalom és a kultúra aktuális folyamataira érzékenyen reagáló és a legmagasabb szakmai minőséget képviselő tervezőművészeket képezzen. Feladatának tartja, hogy a falai közül kikerülő fiatal tervezők mind a hazai, mind a nemzetközi professzionális életben versenyképessé váljanak, és megtalálják saját helyüket a szakmai palettán. Az intézeti rendszer segíti a Formatervező, Textiltervező és Tárgyalkotó tanszékek szakterületei közötti átjárhatóságot, az interdiszciplináris művészeti tevékenység megvalósítását, és a nyitott, integratív gondolkodás elmélyítését. A Design Intézet emellett lehetőséget ad aktív párbeszéd kialakítására a hazai, az európai és a világ design intézményeivel és szakmai szervezeteivel. Az intézet pezsgő szellemi műhely, mely magas szintű képzést biztosít hallgatói számára. Egyaránt fontosnak tartja a hagyományok megőrzését és a legújabb ismeretek integrálását az oktatásba, és ezt a szellemet hivatott a MOME két tanszékének kiállítása bemutatni Bukarestben.

A MOME divat és textil kiállítás a MOME Design Intézet Textiltervező tanszékének kiállítása betekintést nyújt a szövött anyagtervező, a nyomott anyag- és mintatervező, valamint kötött anyag- és formatervező specializációk munkájába. A tárlaton bemutatott szövött textilek inspirációja az Építészet, a kötött kelmék egy Vizuális nyári napló alapján készültek, a nyomott mintakollekciók pedig stílusgyakorlatok formájában járják körül a Kert tematikát. Az öltözékkollekciókban a kötött anyag- és formatervező hallgatók személyes Névjegyüket transzformálták a textil nyelvére és öltözködési formákká, reflektálva saját érdeklődési területükre, egyéniségükre. A kiállítást a bukaresti Balassi Intézetben (Gina Patrichi u. 8.) nyitjuk meg, május 20-án, hétfőn, 17.00 órakor a Textiltervező tanszék két designer-tanára, Kele Ildikó és Szabó Dóra jelenlétében, akik a kiállításmegnyitó alkalmával betekintést nyújtanak a Textiltervező tanszéken zajló munkába.

A MOME ülőke kiállítás, a MOME Design Intézet Formatervező tanszékének kiállítása, amelyben egyedi bútordarabok, köztük személyre szabott pihenőbútorok, könnyen hordozható, szétszedhető ülőkék és újraértelmezett székek láthatók. A MOME bútortervezési programja során létrejött munkákat a kísérletezéssel elért új szerkezeti megoldások, izgalmas formaalakítás és meglepő anyagtársítások jellemzik. A tervezési feladatok fókuszában a műhelycentrikus tervezés és a hagyományos technikák újraértelmezése áll. A leendő bútortervezők folyamatos modellezések révén minden projekt végén eljutnak a prototípus és műszaki tervek elkészítéséig. A diákoknak e műhely-tervezési folyamat során egy egyszerű ülőalkalmatoságot kellett megtervezniük, amely könnyen össze- és szétszerelhető és a tervezés során az építési részletek mellett egy jól meghatározott, koherens koncepcióra kellett öszpontosítaniuk. A meghatározott témakörökben a BA1 hallgatóknak meg kellett találniuk azt a problémakört, amellyel foglalkozni szeretnének, az élet minél változatosabb területeiről. Ezt jól felépített designszemléletű kutatás és szisztematikus kísérletezési és tervezési folyamat követte, melynek eredménye a jelenlegi sokoldalú kiállítás, amelyben megtalálhatóak a robusztos vagy könnyű, szerves vagy ipari, konceptuális vagy pragmatikus megközelítések egyaránt. A kiállítást Lenkei Balázs, designer, a MOME Design Intézet – Formatervező tanszék tanára nyitja meg, május 20-án, hétfőn, 17.00 órától a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyén (Gina Patrichi u. 8.).

A Csernátoni Design Tábor a Sepsiszentgyörgyi Dizájn Hét szervezői és a budapesti MOME együttműködésében valósul meg. Az alkotótábor olyan fiataloknak szól, akik design szakon tanulnak különböző magyarországi és romániai egyetemeken. A Bukarestben bemutatott Csernátoni Design Tábor 2017/2018 kiállítás az utóbbi két év alkotótáborainak munkáiból nyújt válogatást. A Csernátoni Design Tábor témája rendszerint a fa köré épül, figyelembe véve a környék elsődleges nyersanyagát és a helyi hagyományokat. Ugyanakkor a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, amely helyet ad az alkotótábornak, gazdag és látványos állománya inspiráló hatással van a tábor részvevőire. A táborban a formatervezés és a technológia vívmányai találkoznak a faanyaggal és a kézműves mesterségekkel, és így keresnek a részvevő diákok olyan megoldásokat és funkciókat, amelyekkel a múltat a jövővel összeköthetik. A kiállítást Damokos Csaba, forma- és látványtervező, a Sepsiszentgyörgy Dizájn Hét igazgatója, a Csernátoni Dizájn Tábor koordinátora nyitja meg a a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyén (Gina Patrichi u. 8.), május 20-án, hétfőn, 17.00 órától. A MOME Design Intézetének tanárai, Kele Ildikó, Szabó Dóra és Lenkei Balázs, május 21-én, kedden, 11.00 órától, a Romanian Design Week központi kiállítási helyszínén, az Egyetem téri BCR Bank épületében, Artist Talk keretében ismertetik a MOME design-képzések elveit; a vendégekkel Orbán Anna Mária, a bukaresti Képzőművészeti Egyetem Textilművészeti és textil design tanszékének tanára beszélget.

 

Szervező:

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet

Partnerek:

Külgazdasági és Külügyminiszérium (KKM)

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME)

Sepsiszentgyörgyi Dizájn Hét

The Institute – Romanian Design Week

 

További információk: www.bukarest.balassiintezet.hu

 

 

Kósa András László
igazgató