KASZ+ 2019 - Kecskemét

Art Limes | 2019-07-02

XVI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion alkotótábora - Kecskemét- KÉSZ Ipari Park.

Ifjú korába lépett a KASZ, immár a 16. acélos művészeti alkotótábort rendezzük Kecskeméten. A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának részét képező KASZ+ 2019 Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion alkotótábora a nyári vakáció legmelegebb napjaira esik. Az izzó vas ebben az időszakban képes a legszebb formaváltásokra, tudják ezt az elszánt művészek is, akik a három hét alatt bedolgozzák magukat a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezeti gyártóműhelyeibe, üzemeibe.

A tizenhatodik alkotótáborunkban az alábbi művészeket köszönthetjük: Barabás Márton képzőművész, Barabás Zsófi festőművész, Majoros Gyula képzőművész, zenész, Balázs Péter képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens, Rabóczky Judit Rita szobrászművész, Ecsedi Zsolt szobrászművész, Gwizdala Dáriusz szobrászművész, Verebics Ágnes festőművész, Fock Máté képzőművész.

 

 

 

 

 

 

 

Az alkotók kedvezményezett helyzetben vannak, hiszen olyan nagyüzemi technikákat használhatnak, amelyeket a hétköznapokban nem tudnak elérni. A programozott CNC gépek (lézervágók, plazmatechnológia, megmunkáló központok…) segítségével elkészíthetik alkotásaik alkatrészeit. A hegesztő, lakatos, marós szakemberektől közvetlen szakmai segítséget kaphatnak, megismerkedhetnek a hegesztés különböző fajtáival, kipróbálhatják a nagyteljesítményű gépeket. Mérnökök, technológusok tanácsokkal szolgálnak a különböző acél anyagfajták helyes megválasztásában, a megmunkálási, műszaki lehetőségekben. Így széles palettán mozogva születhetnek a több száz kilogrammos, vagy éppen a műszerész minőségű kisméretű, érzékenyebb alkotások a kecskeméti alkotótelepen. Elvünk, hogy gazdaságosan használjuk fel az alapanyagokat, hulladék fémelemeket, egyéb anyagokat, ipari alkatrészeket is mind nagyobb mértékben építsünk be a művekbe, értelmezzük újjá azokat. Teret adunk azon alkotóknak is, akik a hatalmas gyártelep egyéb eszközeiben, folyamataiban látják meg a fantáziájuk alanyát.

 

 

 

 

 

 

Művészeink figyelmébe ajánlott téma: EGYENSÚLYTALANSÁG.

Világunkból egyre jobban hiányzik az összhang, az egyensúly, aminek fő okozói mi magunk vagyunk. Az egyensúlytalanság mindennapjaink része. Művészeinket idén arra kérjük, hogy mutassák be, hogy nekik mit jelent a kibillent világkép, az egyenlőtlenég, ők hogyan élik meg társadalmunk, környezetünk gyors átalakulását. 2019-es KASZ+ ezzel a témával szeretne egyfajta társadalmi felelősségvállalást vállalni, kicsit elgondolkodtatni az embereket és a művészeket egyaránt arról, hogy hova halad a világ.”

Az alkotótábort záró kiállítást 2019. július 5-én, pénteken, 17.00-től nyitjuk meg az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Kecskemét, Izsáki út 8/D). Megtekinthető 2019. augusztus 9-ig, naponta 8.00 – 17.00 óra között, hétvégéken is.