A boldog herceg is versenyben a színikritikusok díjáért

Ölbei Lívia | 2019-07-16

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit.

A boldog herceg is bekerült a színikritikusok díja várományosai közé: a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház koprodukciós bemutatóját Kőszegen már láthattuk, a díjért a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között van versenyben. Írta és rendezte: Jeles András. Díjátadó gála: szeptember 22-én Budapesten.

A nyilvános gála helyszíne a Katona József Színház, rendezője Markó Róbert. Az eseményen a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda és a Vaskakas Bábszínház művészei működnek közre. Az életműdíjat Pogány Judit veheti át. A céh posztumusz különdíjjal tiszteleg a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is. A Trafó Kortárs Művészetek Háza három produkció (Árvácska, Az Ügy, Megfigyelők) alkotói révén került a várományosok közé. A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), az Örkény Színház a Patika és a Secondhand összesen négy jelölését válthatja díjra.

A gyerek- és ifjúsági előadások legjobbjai a szavazás nyomán: A boldog herceg, amely a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban – a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban – készült; a Lúdas Matyi a pécsi Bóbita Bábszínház előadása (rendezte Markó Róbert), a Coraline a Budapest Bábszínház nagyszínpadán látható (Ascher Tamás rendezésében).

Hogy az összesen 15 kategória jelöltjei közül kik a nyertesek, szeptember 22-én a Katona József Színházban kiderül.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, a színházi együttműködések szorgalmazója A boldog herceg kőszegi ősbemutatója után úgy fogalmazott: „Ilyen előadásokért érdemes dolgozni.”

Fotó: Kőszegi Várszínház, VAOL