A 25. POZSONYI ILLUSZTRÁCIÓS BIENNÁLE 2015

| 2015-09-08

A 2015. évi, 25. Pozsonyi Illusztrációs Biennále (Bienále ilustrácií Bratislava – BIB) ünnepélyes megnyitójára 2015. szeptember 4-én került sor a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületében.

A biennále tárlata és a többi reprezentatív kiállítás ezúttal is a Művészet Házában (Dom umenia) látható, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén (Námestie Slovenského národného povstania [SNP] 12). A V-klub rekonstruált terében szeptember 4-én rendezték a BIB 2015 nemzetközi sajtótájékoztatóját, s szeptember 5-én és 6-án ugyanitt zajlott a BIB Nemzetközi Szimpóziuma. A BIB képzőművészeti arculatát és térbeli elrendezését a D&D Stúdió alakította ki, a plakát pedig a grafikai formatervezéssel foglalkozó Katarína Lukić-Balážiková alkotása.
A biennálén az eredeti gyermekkönyv-illusztrációkat versenyszerűen felvonultató tárlaton kívül hagyományos módon önálló kiállításon mutatják be az előző BIB Grand Prix-díjjal kitüntetett művészét s mindazokat, akik 2014-ben Hans Christian Andersen-díjat kaptak illusztrációikért és irodalmi munkásságukért. A Művészet Házának különtermében két svájci illusztrátor, Nina Wehrle és Evelyne Laube illusztrációit mutatják be: 2013-ban az ő munkásságukat ismerték el a BIB nagydíjával. Hasonlóképpen itt állították ki a brazil Roger Mello műveit, aki illusztrációiért 2014-ben kapott Hans Christian Andersen-díjat. A díjazott művészek eredeti alkotásaival együtt az irodalmi munkásságáért 2014-ben Andersen-díjjal jutalmazott japán írónő, Nahoko Uehashi könyveit is kiállították. Szintúgy bemutatták a 2013-ban BIB Plakettet elnyerő szlovák Daniela Olejníková műveit. Újdonságot jelentett az Astrid Lindgren Emlékdíj: ezt az elismerést idén a PRAESA nevű dél-afrikai szervezet kapta meg.
Mivel ebben az évben ünnepelik a Pozsonyi Illusztrációs Biennále megalapításának 50. évfordulóját, a BIB története címmel egy olyan kiállítást is rendeztek, amely a biennále ötven éves múltjának jelentős pillanatait idézi fel.
A biennálét a Művészet Házában látható kiállításokon túl több külföldi kulturális intézetben és pozsonyi galériában megrendezett tárlat kíséri. A gyerekek számára létrehozott BIBIANÁban, a művészet nemzetközi házában ezúttal a Pozsonyi Illusztrációs Biennále két alapítóját, Albín Brunovskýt és Miroslav Cipárt mutatják be. Ugyanitt látható Peter Uchnár tárlata, aki 1999-ben az Aranyalmán kívül 2009-ben megkapta a Gyermekzsűri Díját, 2013-ban pedig Pozsony Város Polgármesterének Díját.
A BIB azonban nem csupán a kiállítások bemutatását jelenti. A különböző országok könyvkultúrával foglalkozó szakembereiből álló nemzetközi zsűri előbb odaítéli a díjakat (a Grand Prix-t, az öt Aranyalmát, az öt Plakettet és a kiadóknak járó Tiszteletbeli Elismerést), aztán sor kerül a Nemzetközi Bizottság ülésére és a BIB Nemzetközi Szimpóziumára. A szimpózium idei témáját így fogalmazták meg: „Hogyan befolyásolta a Pozsonyi Illusztrációs Biennále a gyermekkönyv arculatát a nagyvilágban az elmúlt fél évszázad folyamán”. Munkáját most is Mgr. Viera Anoškinová művészettörténész irányítja. Akárcsak a korábbi években, a biennále befejezése után ezúttal is képmelléklettel kiegészített tanulmánykötet lát majd napvilágot.
A BIB elmaradhatatlan része az Albín Brunovský BIB-UNESCO Workshop elnevezésű nemzetközi munkaszeminárium, amelyre a szimpózium után került sor és egy hétig, a Nyitra közelében található ürményi (Mojmírovce) kastélyban tartották. A workshop irányítását egy szlovák illusztrátor, Igor Piačka vállalta; témája az Átváltozás. Az itt megszületett alkotásokat majd egy katalógusban közlik, s hazai és külföldi kiállításokon is bemutatják.

A 25. Pozsonyi Illusztrációs Biennále díjazottjai:
 
GRAND PRIX
Laura Carlin – Nagy-Britannia
 
BIB ARANYALMA
Mirocomachiko – Japán; Elena Odriozola – Spanyolország;
Javier Zabala – Spanyolország; Ronald Curchod – Svájc;
Bingshun Huang (Mi He) – Kína;
 
BIB PLAKETT
Annemarie van Haeringen – Hollandia; Myung-Ae Lee –Dél-Korea;
Natalia Salienko – Oroszország; Renate Wacker – Németország;
Levi Pinfold - Nagy-Britannia;
 
GYERMEKZSŰRI DÍJA
Martijn van der Linder - Hollandia
 
 
(25. Bienále Ilustrácií Bratislava. 50 vyrocie zalozenia BIB, 50 th Anniversy of BIB. 4. 9 – 25. 10. 2015. Dom Umenia, Nam SNP 12., Bratislava – kiadvány alapján)                                                     
 
G. Kovács László fordítása

Fotó: Miglinczi Éva
 
Tovább a galériába
 
Tovább a galériába
 
 

További képek