A halálnem – haláligen – ízlés és szerencse dolga

Art Limes | 2016-01-04

Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Ember Sári, Gerber Pál, Győrffy László, Karácsonyi László, Kis Róka Csaba, Moizer Zsuzsa, Szalay Péter, Szemző Zsófia, Verebics Ágnes

Kurátor: Oltai Kata

Borsos Lőrinc egy fiktív kortárs képzőművész, akit Borsos János és Lőrinc Lilla

hívtak életre 2008-ban. Elsősorban a festészet és az installáció műfajaiban alkot, de a konceptuális hagyományokhoz híven, mindig keresi a vizsgált kontextus feldolgozására legalkalmasabb médiumot, technikát és nyelvezetet. Személyes hangvételű projektek mellett aktuális és egyetemes társadalmi és politikai jelenségekre reflektál.

Borsos Lőrinc egy szabad lény. Hordozza a korszellem és az élettere által behatárolt jellegeket, de mivel képzeletbeli, nem kötik a formával rendelkező életformákra jellemző fizikai törvények. Nem nő és nem férfi,– talán mindkettő –, szexuális, aszexuális,– talán homoszexuális. Öntudata van, akarata van, olykor bizonytalan, tunya vagy agilis. Nem öregszik, nem hal meg és bármire képes. Már születésekor komplett olaj–vászon munkákat hozott létre, díjakat nyert és kisebb botrányokat kavart.

Borsos és Lőrinc 2013-ban önmaga megfogalmazására vállalkozott, melyhez meghívta Szenteleki Gábort, majd Oltai Katát,– időszakosan kiterjesztve ezzel személyiségét. Két és fél év munkája zárul le, sokirányú, sokszempontú megközelítés, mely az életközepi válság jeleit mutató alkotói–magánéleti kérdésfeltevésekre igyekszik választ adni.

(A kiállítás címét Petri György Jobb-e az undor, mint a harag? című verséből kölcsönöztük.)

 

A kiállítás része a Borsos Lőrinc: Önkritikus portré című projektnek, mely három helyszínen látható (LATARKA GalériakArton galéria és a 115-106 lakásgalériában).

 

Megnyitó: 2016. január 13. 19 órakor

Megtekinthető: 2016. január 13. (szerda), 19.00 — február 4. (csütörtök)

Helyszín: Lengyel Intézet - 1061 Budapest, Andrássy út. 32