Selma Selman - Flowers of Life

Art Limes | 2024-06-20

Selma Selman - Flowers of life - SCHIRN Kunsthalle, Frankfurt - 2024. június 20. (csütörtök), 19:30 órakor nyílik a kiállítás.

2024. 06. 20-án, csütörtökön nyílik a frankfurti SCHIRN Kunsthalle-ban az acb Galéria által képviselt Selma Selman (b. 1991) képzőművész nagyszabású egyéni kiállítása. Selma Selman csupán néhány éve robbant be a nemzetközi művészeti színtérre, akkor "a világ legveszélyesebb nőjeként" definiálta magát. Performanszai során férfi családtagjaival a nagyközönség előtt szerelt szét tipikusan a közösségében (is) fontos maszkulin státuszszimbólumokat, például Mercedes-Benz vagy BMW autókat, melyek alkatrészeit festményei hordozójaként használt fel, továbbá kinyerte azokból a még hasznosítható nemesfémeket. Elemi erővel áradó performanszaiban Selman a haragját és a hatalmi viszonyok megfordítására irányuló vágyát közvetíti.

Selma Selman, roma származású művész, akinek az alkotásai különböző médiumokon keresztül hatásosan mutatja be a diszkriminációhoz, az erőszakhoz, a szexizmushoz és a patriarchátushoz köthető ambivalens élményeit. Sokoldalú munkái között performanszok, szobrok, autóalkatrészekre és hulladékfémre festett képek, rajzok és videók szerepelnek. A SCHIRN-ben nyomatokat, nemesfémekből készült kis méretű szobrokat és két performanszot mutat be, amelyek életművének központi témáit helyezik előtérbe, valamint két újonnan létrehozott alkotása is debütál a tárlaton. A Flowers of Life (2024) című installáció, amely többkarú markolókból készült, a családja megélhetésére utal, amely a hulladékfém gyűjtésén és újraértékesítésén alapszik. A Crossing the Blue Bridge (2024) című film édesanyja emlékeire épül, aki a boszniai háború (1992–1995) idején szerzett tapasztalatait idézi fel bihácsi szülővárosában. Selman ezekből a családi élményekből kiindulva női és aktivista művészként határozza meg magát, aki ma már sikeres művészként nemzetközi színtéren is kiáll közösségéért.

A kiállítás 2024. szeptember 15-ig látogatható.