XX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon

Patrus Sándor | 2020-11-21

A XX. Nemzetközti- Magyar Fotószalon soron következő kiállítása Léván a Reviczky Házban került volna megrendezésre. Mivel a koronavírus keresztülhúzta számításaikat, az internet segítségével mutatják be a vándorkiállítás felvidéki kollekcióját.

A 2020 év több nagy kihívás elé állította a Magyar Fotóművészek Világszövetségét. Trianon 100 éves évfordulójának megemlékezésére készültünk. Különösen fontos esemény ez nekünk, hiszen a tagok közel fele az elcsatolt területeken, a határon túl élő és dolgozó fotóművészek. Szerettünk volna méltóképpen, egy nagy kiállítással megemlékezni a június 4-i 100 éves évfordulóról, de az év másik szomorú eseménye a koronavírus és az ezzel kapcsolatos egészségügyi vészhelyzet áthúzta a számításainkat. Kénytelenek voltunk az általunk eddig kevésbé preferált online, digitális megjelenéshez nyúlni. Megemlékezésként egy olyan összeállítást készítettünk, mely az elmúlt hét évben a fotószalonjainkon önálló kategóriaként kiírt, a magyar identitás megjelenítését szolgáló anyagunk válogatott fotóit tartalmazza és amelyet “Trianonra emlékezve” címmel youtube csatonán rögzítettünk és osztottuk meg az érdeklődőkkel.

Az idei XX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon kiírását is ez a két esemény határozta meg. Önálló kategóriaként szerepelt a ‘Trianon 100’, és a ‘Covid-19’. Emellett továbbra is az ‘Általános színes, monokróm’, valamint a ‘Természet’ és a ‘Vendégségben’ kategóriákban fogadtuk a képeket. Örömünkre szolgál, hogy a Világszövetségen belül tavaly megalakult Természetfotó tagozat aktívan működik és ez meglátszik a pályázatra beküldött képek mennyiségéből és minőségéből is. Idén e kategóriának a központi témája a víz volt. Természetesen a zsűri munkája most sem volt könnyű hiszen az öt kategóriába beérkezett 1592 fotó közül kellett a legjobbakat kiválasztani.

Mivel a vírus továbbra sem enged a szorításából kénytelenek vagyunk a szokásos vándorkiállításainkat rendhagyó módon szervezni. A Kárpát-medence közel 18 nagyvárosában megszervezett bemutatási lehetőséget az előre megtervezett időpontok betartásával igyekszünk rugalmasan, a lehetőségekhez alkalmazkodva online felületre átalakítani. Ez többlet munkát jelent a szervező elnök és az alelnökök számára, valamint a kiállítási helyszíneknek is, de ezzel is bizonyítjuk, hogy a Magyar Fotóművészek Világszövetsége ebben a nehéz helyzetben is aktívan jelen van a hazai és nemzetközi fotográfiai közéletben és nem utolsó sorban tesszük ezt azért, hogy az eddig megismert kiállítási látogatóinknak továbbra is örömet és élményt nyújthassunk. Naprakészen követjük a járványügyi helyzetet, és amennyiben mód lesz rá, azonnal visszatérünk a jól megszokott, hagyományos kiállításokhoz, ahol személyesen is találkozhatunk a bennünket el- és megismerni vágyó közönségünkkel. A találkozásig mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra!

További képek