Mintha és hátha

Ölbei Lívia | 2021-01-29

Beavatószínházi előadás készül óvodásoknak a Soltis Lajos Színházban. Gabnai Katalin Jancsi bajban van mesejátékát Piller Ádám játssza, Pesti Arnold rendezésében. A dramaturg Tóth Ákos.

A címszereplő Jancsit – aki cirkuszi mutatványos család fia – Mátyás király vándor­útra küldi, hogy tanulja ki a komédia minden csínját-bínját. Jancsi el is indul, és csodálatos tapasztalásokra tesz szert. A „hátha” cirkuszi törvénye szerint a porondon mindig ott leselkedik a veszély, hogy leesik, elejti, elvéti – innen a borzongató ámulat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A színházat azonban a „mintha” törvénye igazgatja, de csak akkor, ha a komédiások ismerik a változás, az átváltozás titkát. Mindezt Piller Ádám meséli el, hozzátéve: a cél az, hogy az óvodások megtapasztalják a színházat – ahol nekik is szerepük van: ahol lehet sírni, nevetni, segíteni, alkalomadtán közbeszólni. És figyelni!

A celli társulat dolgozik ezerrel, persze a szabályok betartásával, vigyázva egymásra. Mintha már lehetne játszani. Hátha nemsokára tényleg lehet. Jancsi készül az indulásra.

Kéeken: Jancsi szerepében Piller Ádám

VAOL