A kis December király Kolozsváron járt

| 2015-10-16

2015. október 12. és 15. között tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Kolozsvári Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválját. A Vojtina Bábszínház A kis December király című előadásával kelt versenyre a fesztivál díjaiért, nem is eredménytelenül.

 A Sorin Crisan teatrológusból, Daniel Stanciu rendezőből, Carmen Stanciu teatrológusból, Decebal Marin színészből és Katona József rendezőből álló zsűri előadásunkat a legjobb díszlet díjával jutalmazta, melyet Mátravölgyi Ákos tervezett.

"A kis December király című előadást a Debreceni „Vojtina” Bábszínház hozta. Hatalmas, de nagyon izgalmas és mozgalmas díszletét az előadók a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán szerelték össze. Az óriási nézőtér pedig dugig megtelt gyermekekkel, akik egy hangként zúgták a legelején: Kezdődjön! Kezdődjön! Az előadásból mindvégig a kidolgozottságban rejlő profizmus sugárzott. Egy szürke aktakukac ember, a napi borzasztóan unalmas, monoton és semmitmondó életéből a szemünk előtt bomlik ki, válik figyelmes, gondoskodó, szerető, kíváncsi és kreatív emberré. Csak kellett hozzá egy báb, aki ránőtt a kezére, s akitől az elején semmiképpen sem tudott megszabadulni, s aki a folytonos gumimaci kérése mellett felnyitotta a szemét, hogy a világot a maga színes, játékos és mesés gazdagságában lássa. Hogy merjen álmodni, hogy merje meglátni azt is, amit talán ott sincs, de ha elképzeli, akkor gazdagabb lesz általa a lelke és azon keresztül a világ. A sehova se vezető, a minden fejlődési, haladási lehetőséget megfojtó, beszűkítő (munka)környezetet még akkor is megéri otthagyni, ha ebben a mesés világban is ott vannak – és folyamatosan küzdésre késztetnek – a veszélyes, negatív erők. Az előadás allegorikussága és magas művészi kivitelezése a felnőttek számára is érvényes üzeneteket közvetít. A koreográfiák, a zenék, a zsánerképek, a történet(ek), a funkcionalitásában remeklő díszlet, a jelmezek és a kellékek találó anyaga és formája Hajdú Péter remek (báb)színészi alakításával és a társulat többi szerplőjének pontos játékával válnak teljessé." Kocsis Tünde kolozsvári rendező-és drámapedagógus

"Kis December király olyan kicsi, mint a kezed. Olyan kövér, mint egy lufi. Olyan neveletlen, mint a kistesód, és olyan vicces, mint a barátod a szomszédból. Ha kis December király Veled van, gumimacit dobál a kakaódba, összegubancolja a cipőfűződet és meséket súg a füledbe a metrón. Például a sárkányról, aki megtámadja a dolgozóba induló felnőtteket. Vagy a matektanárnődről, aki valójában balerina. Meg az álmokról, amelyeket kis, színes fiókokban tart a szobájában. Ha kis December király Veled van, legszívesebben egész nap ugrándoznál és vigyorognál, miközben a felnőttek furcsán néznek rád, és fejcsóválva azt mondják: „ejnye”, meg „nahát”, és „még ilyet”. Ha kis December király Veled van, a szürke hétfő tarka hétfő lesz, a vánszorgó kedd táncos lábú kedd és az unalmas szerda kalandos szerda. És amikor egy szép, napsugaras csütörtökön kis December király elbúcsúzik Tőled, már egyedül is tudsz majd álmot választani, mosolyogva járni, sőt, még az is lehet, hogy Te leszel az, aki legyőzi a sárkányt."

Axel Hacke azonos című meséje alapján írta: Gimesi Dóra
Rendezte: Kuthy Ágnes
A bábokat és díszletet tervezte: Mátravölgyi Ákos
Zeneszerzők: Márkos Albert és G. Szabó Hunor
Koreográfus: Fosztó András
A bábokat, díszleteket készítette: Mátravölgyi Ákos, Bérczi Katalin, Fuchs Mária, Kissné Kati, Nádasiné Szegedi Éva és a Borsos család

Játsszák:
Hajdú Péter, Hell Krisztina, Nagy Mónika, Reschofsky György, Telenkó-Oláh Tímea

Rendezőasszisztens: Szabó Magdolna
Fény: Ágh András, Bartha Zoltán
Hang: Czapp Ferenc, Papp László, Zenei közreműködő: Grencsó István

 

Fotó: Vojtina Bábszínház és Ana Leoca

További képek