Átadták a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díjait

| 2015-11-21

A Vitéz László és Vas Juliska, a Tíz emelet boldogság, valamint az Újvilág című darabok nyerték el a nyolcadik Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle három fődíját, amelyeket csütörtökön adtak át a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által felajánlott háromszor háromszázezer forintos fődíjat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. A Fabók Mancsi Bábszínháza Vitéz László És Vas Juliska című darabja azért kapta az elismerést, mert egyrészt Fabók Mariann személyében színésznő először játszott Vitéz Lászlót, továbbá megteremtette hozzá a klasszikus figura szeretnivaló párját, Vas Juliskát, "és ezt az autentikus párost csodálatos kedéllyel és rendkívüli kommunikációs képességgel prezentálta a gyerekközönségnek" – méltatta a darabot a miniszter.   

A Mentőcsónak-Füge Társulat Újvilág című produkciójában az alkotók érzékeny problémafelvetését díjazta a minisztérium, az alaposan átgondolt, precíz és didaxis kerülő írói-dramaturgi munkáért, a könnyed térkezelésért, az ökonomikus, színészcentrikus rendezésért és az öt szereplő lenyűgöző játékáért adták a díjat a darabnak.
    

A Budapest Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház Tíz emelet boldogság című produkciója "az előadás komplett gyönyörűségéért", a mese leleményes színpadi feldolgozásáért, a képi világ és a bábok ihletett aprólékos megjelenítéséért, az egyszemélyes előadó, Hannus Zoltán szívmelengető alakításáért és az egész produkció koherens mivoltáért díjazták - mondta el Varga Mihály.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kétszázezer forintos különdíját a Mesebolt Bábszínház A Haza című alkotói azért kapták, mert fontos, elvont tartalmakat juttatnak el darabjukkal a gyerekközönséghez játékos és ötletes módon, valamint a rendező egyszerűségében elegáns, nagyvonalú elképzeléséért és a megvalósításban megnyilvánuló kreativitásért - mondta el a méltatásban Schanda Tamás, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért Felelős helyettes államtitkár.    

Az Emmi szintén kétszáz ezer forinttal jutalmazta a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, valamint a K.V. Társulat közös, Függésben című produkció alkotóit azon törekvésükért, ahogyan társadalmi problémát mutatnak meg kortárs módon, szórakoztatóan és elgondolkodtatóan, megtalálva az optimális hangnemet, stílust és színházi formát a megszólalás érvényességéhez és élményszerűségéhez.    

Riczkó Andrea, a II. kerületi önkormányzat képviselője az NKA 200 ezer forintos különdíjának átadásakor úgy fogalmazott: a Harlekin Bábszínház Hamlet című előadását a rendezés, a színpadra állítás művészi ambíciójáért jutalmazták, amellyel egyéni megközelítési módot és sajátos formanyelvet találtak a legnagyobb és leggazdagabb Shakespeare-drámához és így a produkciót nemcsak a tizenévesek, hanem az idősebb nézők számára is sikerült „izgalmas kalanddá tenni”.    

Csizmadia Tibor rendező a zsűri tagjaként elmondta, hogy a hét folyamán gazdag képet kaphattak arról, hogy a magyarországi gyerekszínjátszásnak hányféle irányzata, stílusa van, hányféle bábelőadás és ifjúsági előadás létezik, valamint, hogy milyen fontos részét képezi az előadásoknak a színházi nevelési program. A kétévente megrendezett szemlére ezúttal
ezúttal olyan, 2013. január 1. után bemutatott előadásokat lehetett nevezni, amelyek nem szerepeltek 2014-ben a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. A  szemle programjába a benevezett 80 előadás közül a szakmai csoport válogatta ki a a
a bemutatott 14 darabot. A csoport tagja volt Kaposi László drámapedagógus, rendező, Réczei Tamás rendező, Sándor L. István színházi szakíró és Szakall Judit drámapedagógus, rendező, a zsűrizésben pedig Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színész vett részt. A november 9-től 15-ig zajló szemle
programjában 14 előadást mutattak be a társulatok, a díjátadón az összes produkció megkapta a Szemle diplomát, amellyel a zsűri a magas szakmai színvonalat jutalmazta. MTI

Fotó: Gál Gábor, Trifusz Ádám, fabokmariann.hu

 

 

 

 

További képek