Hapci király a Mesebolt Bábszínházban

Ölbei Lívia | 2024-02-13

Tüsszentésnyire a premier - A meseboltos Hapci király rendezője Csató Kata, a bábszínház leendő igazgatója.

Mondhatnánk a véletlenek szerencsés összjátékának, de nem az: Csató Kata – július 1-jétől az intézmény igazgatója rendezi a Mesebolt Bábszínház következő bemutatóját, a Lázár Ervin világára alapozó Hapci királyt. Kedden ott voltunk a szokásos sajtótájékoztatón. Vasárnap bemutató!

Kovács Géza igazgató – aki három ciklus, 15 év után köszön el a bábszínháztól –  mindenekelőtt emlékeztet arra, hogy a 2023/24-es évadban a „Lázár Ervin-maraton” befejező állomása a Hapci király; a Manógyár meg a Szegény Dzsoni és Árnika után. Bár ez nyilván nem jelenti azt, hogy a Meseboltban soha többé nem találkozhatunk Lázár Ervinnel: ő az a páratlan nyelvi világot teremtő szerző, akinek történetei mindig aktuálisak (aktualizálni fölösleges). – Lázár Ervin folyamatosan jelen van az életünkben, nemcsak a barátság, a szeretet, hanem a világban való helyünk kérdéseiben is fordulhatunk hozzá. Sosem direkt módon fogalmaz: a pomogácsok mindig jönnek, a hétfejű tündér mindig itt van. A Hapci király pedig szórakoztatóan vet föl „hatalomtechnikai kérdéseket”: a Lázár Ervinre jellemző többrétegű történet révén. Négyéves kortól, de felső határ tényleg nincs. Tessék kipróbálni.

Kovács Géza és Csató Kata a sajtótájékoztatón

Ami pedig a rendező személyét illeti: Csató Kata nem először dolgozik a szombathelyi bábszínházban, és hogy ebben a „fontos és jó pillanatban” ismét itt van, tudatos döntés eredménye.  Mindezek után tekinthetjük jelképesnek azt is, hogy a Hapci király színpadi adaptációját Nagy Orsolya dramaturg jegyzi – ő viszont első alkalommal vesz részt

meseboltos munkában. Ismét ősbemutató elé nézünk – ami a bábszínházi világban nem ritka pillanat –, hiszen Nagy Orsolya társszerzőségével olyan új szövegkönyv, új bábszínpadra termett darab született, amely Lázár Ervin világa és karakterei mellett „A csillagszemű juhász című magyar népmese gondolatiságából is merít”.

Csató Kata a történet humorát – és ettől nem független  – nyelvi játékosságát emeli ki a sajtótájékoztatón: Lázár Ervin történetei jó alapot adnak ahhoz, hogy az apátiát hátrahagyva ránézzünk magunkra és a világunk működésére. Az sem véletlen, hogy (majdnem) az egész társulat részt vesz az előadásban: a hatalomféltésben szenvedő, egyre abszurdabb rendeleteket hozó királyt Kőmíves Csongor játssza, az udvari bolondot Kovács Bálint, a kamarást Lukács Gábor, a szakácsnőt Gyurkovics Zsófia, a kislányt – aki a mutatvány-jelenetben nem tüsszent, ha egyszer nem kell tüsszentenie – Varga Bori.

A játéktér középpontjában a trón

A látványtervező Mátravölgyi Ákos: visszajáró alkotó a Meseboltban. Az ő kulcsszava is a játék. A tér alapvető szervezője ezúttal a meglepetésekkel is szolgáló királyi trón. Hagyományos értelemben vett bábok nincsenek – a bábos gondolkodás azonban él és virul. A Hapci királynak két zeneszerzője van: Darvas Bence és Ádám Rita. Zene – az kell, funkciója van!

Hogy mi az, február 18-án, vasárnap 10 órakor kiderül. MMIK, Mesebolt-bejárat oldalról.

Fotó:  Cseh Gábor / VAOL