Mari Mahr: Ketten

| 2015-12-07

„Két ország között élek, négy állampolgárságom van, mivel azonban a szüleim magyarok voltak, s magam is itt éltem életem legfontosabb időszakában, nyolctól harminckét éves koromig, természetes számomra ennek vállalása.” Kincses Károly: Fotográfusok – Made in Hungary (Magyar Fotográfiai Múzeum, 1998)

Mari Mahr (1941), Santiago de Chilében született, Londonban élő, magyar származású fotóművész Ketten című kiállításában, két – Graham Percyhez, néhai férjéhez köthető – sorozatát mutatjuk be. Az új-zélandi születésű művész, illusztrátor, tipográfus és tervező harmincöt éven át volt párja a mindennapokban és a „művész-létben” is. Mari Mahr férje súlyos betegségének időszaka alatt és elvesztése után született képei, a fájdalom és mégis az élet természetéhez tartozó halál visszavonhatatlanságát, ugyanakkor teremtő erővé is tehető voltát bizonyítják.

A kiállítás szerves részét képezik Gregory O’Brien és Jenny Bornholdt új-zélandi költő házaspár képekhez irt versei.

Mari Mahr életművének minden szakaszában meghatározó a személyes érintettség, az átélt történések, megélésének, megértésének, feldolgozásának „össze-tett” képekben való megjelenítése. Ezek a „kollázs-fotográfiák” nemcsak több alkotói örökség folytatásaként foghatóak fel, hanem azok megújításaként is. Életútja a kultúrák sokféleségében telik és képeiben mindezek szimbólumrendszere válik egésszé. A dél-amerikai mágikus realizmus a kelet- és nyugat-európai valóság alkotóelemeivel forr eggyé, ötvözve rejtélyekkel teli magánvilágával.

A két szériában Párizs és Edinburgh azok a városok, ahol az együtt töltött séták nyomán új életre kelnek az emlékek és megjelenik a lehetséges múlt. A konstruált jelenetek világában mindennek története és jelentősége van, az arányrendszerek átalakulnak és az emlékekkel teli tárgyak egymás függvényében más jelentőséget nyernek és új jelentéseket is kapnak.

Csizek Gabriella, kurátor

Forrás: Mai Manó Ház

A kiállítás megtekinthető: 2016. január 3-ig, hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.

 

Mari Mahr életrajz

Mari Mahr 1941-ben született Santiago de Chilében. Egyaránt nevelkedett és tanult Santiagóban és Budapesten.

A hatvanas évek elején Godard Kifulladásig című filmjének a Jean Seberg által alakította kezdő újságíró karaktere olyan nagy hatással volt Mahr-ra, hogy Budapesten beiratkozott egy újságíróképző iskolába, ahol később diplomát is szerzett. Ezzel párhuzamosan a Magyar Távirati Iroda kulturális osztályán fotóriporter-gyakornokként dolgozott.

Az ezt követő néhány évben Mahr szigorú tanulóidőt töltött el a magyar fotóriporterek legnagyobbjai mellett, mint például Friedmann Endre vagy Pálfai Gábor.

1973-ban Londonba költözött, hogy tanulmányait a PCL-en (Polytechnic of Central London) folytassa, ahol megszerezte a B.A. fokozatot fotóművészetből Derek Drage, Gus Wylie, prof. Margaret Harker és Victor Burgin irányítása alatt.

Első önálló kiállításának megnyitójára a londoni Photographers’ Gallery-ben került sor, amely máig tartó együttműködés kezdetét is jelentette egyben. Mari Mahr hosszú távú szakmai kapcsolatot alakított ki Zelda Cheatle-vel is, aki, amellett, hogy saját galériájában is kiállította Mahr munkáit, több mint tíz éven át képviselte is a művészt.

Az 1980-as londoni, Serpentine Gallery-ben megrendezett kiállításának sikerét számos művészeti iskola és egyetem felkérése követte. Előadásokat tartott és vendégoktatóként tanított többek között a Royal College of Art, a Glasgow School of Art és a Napier University, Edinburgh iskoláiban.

1989-ben megkapta a rangos Fox Talbot díjat a National Museum of Photography, Film and Television intézményében, Nagy-Britanniában.

Egy, a British Council által szervezett retrospektív kiállítás kapcsán visszatért Santiago de Chile-be, ahonnan eljutott Argentínába, Magyarországra, Spanyolországba és Görögországba is.

Munkái a világ számos gyűjteményében megtalálhatóak (pl. Victoria and Albert Museum, London; British Council, Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs; Tokyo Metropolitan Museum of Photography; Ausztrál Nemzeti Galéria, Canberra; a Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh, és a Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét.

Jelenleg Londonban él és dolgozik, de idejét megosztja a brit főváros és Berlin között.

http://marimahr.com

További képek