Magyar valóság - Képzőművészeti kiállítás Brnóban

| 2015-12-07

Negyven év független magyar művészetének keresztmetszetét mutatta be Adam K. Dominik lengyel kurátor és galerista Siliconvalse – Hungarian reality címmel szeptember 9-e és november 11-e között a brnói Kunštáti Urak Házában (Dům pánů z Kunštátu) megrendezett tárlaton.

A kurátor arra tett kísérletet, hogy mind az elmúlt rendszer, mind a „jelenlegi ultranacionalizmus és hedonista konzumizmus” időszakát illetően olyan, különböző nemzedékekhez tartozó alkotók kritikus szellemű művészeti tanúságtételei révén villantsa fel ennek a Duna menti országnak a képét, mint Benczúr Emese, Cseke Szilárd, El-Hassan Róza, Erdélyi Miklós, Fehér László, Jovánovics György, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Maurer Dóra, Mulasics László és Sugár János. [...]

A KissPál Szabolcs installációjának címét viselő tárlat ily módon nem csupán a független magyar színtérről tesz tanúságot, hanem a tágabb értelemben vett kifejezési szabadságról is szól. Adam K. Dominik néhány markáns, formai szempontból eltérő művészi kifejezésmódot mutat be, amelyek különböző alapokra épülnek: a hetvenes évek konceptualizmusára és minimalizmusára, az átalakulás időszakának poétikus festészetére, az avantgárd hagyományára, de posztkonceptualista kifejezőeszközökkel élő, társadalmi elkötelezettségű műveket is elénk tár. A kiállítást vetítések egészítették ki, amelyek a magyar művészeti élet fejlődését mutatták be a látogatóknak.

G. Kovács László fordítása

                                                     

Antonín Dufek ismertetése az ATELIER elnevezésű, kéthetenként megjelenő, a kortárs művészettel foglalkozó szaklap 2015. november 11-i számában látott napvilágot, melynek részletét és a mellékelt művek fotóit közöljük.

- Jovánovics György: Interiorizált korlát a NAGY CAMERA OBSCURÁ-hoz, 1975-76, gipsz, fa, műanyag, üveg, 90 x 130 x 30 cm (3x), a székesfehérvári Szent István Király Múzeum tulajdona; Fotó: Dům umění Brno (Művészetek Háza, Brünn) – Michaela Dvořáková

- KissPál Szabolcs: Siliconvalse, 2001, ablak, üveg, fa, 140 x 30 x 215 cm

- Fehér László: Szürke ház – installáció, 1997, vas, fa, különböző méretek, a budapesti Ludwig Múzeum tulajdona

További képek