Diótörő a Müpában

| 2015-12-21

Nem telhet el karácsony Diótörő előadás nélkül. A közönség a Budapest Bábszínház lenyűgöző produkcióját élvezheti, amelynek ezúttal is különleges varázst ad, hogy élő zenével kelnek életre Cukorország és Stahlbaum tanácsos házának teremtményei.

Csajkovszkij és a Diótörő

A szentpétervári Cári Színházak Csajkovszkij-rajongó főigazgatója nevéhez fűződik A pikk dáma, a Jolánta és A varázslónő című Csajkovszkij-operák, valamint a Csipkerózsika című balett megrendelése és bemutatása. A színházi vezető a nagy sikerű széria után olyan alettet kívánt színre vinni, amely pompában, kidolgozottságban minden addigit felülmúl. E. T. A. Hoffmann méltán népszerű karácsonyi meséjére esett a választás, a koreográfiát a nagy hírű Petipa készítette, jelentősen átalakítva az eredeti történetet. Zeneszerzőnek természetesen ismét Pjotr Iljics Csajkovszkijt kérték fel, akinek A diótörő lett utolsó balettje, egyben utolsó színpadi alkotása.

 Diótörő sikere

Ez az a klasszikus, amit évről évre látni és hallgatni kell. Az előadás igazi gyöngyszem, a mese minden mozzanata, köztük a Diótörő és az Egérkirály harca, a csodás utazás valóban megelevenedik, hiszen a játékosság a bábtechnikák széles skálájának köszönhetően kimeríthetetlen.

„Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük. Frici titokban súgta meg húgának (aki éppen hétéves múlt), hogy a bezárt szobákból kora reggel óta különös zizegést, zörgést és halk koppanásokat hall, s a folyosón az imént sötét kis emberke - nem más, mint Drosselmeier keresztpapa - suhant végig nagy ládával a hóna alatt.
Marika örömében összecsapta a kezét, és fölkiáltott:- Ó, vajon mi szépet csinálhatott nekünk?”

Az 1892. december 18-án bemutatott műben számos olyan tétel található, amely az orosz zeneszerző legszebb zenéi közé tartozik; méltán örvend óriási népszerűségnek, szerte a világon játsszák, főként a karácsonyi időszakban. Mára a Nemzeti Filharmonikusok évadjának is elengedhetetlen része lett a karácsonyi Diótörő, ahogyan az is hagyomány, hogy nem balett formájában kerül színre. A közönség 2015-ben is a Budapest Bábszínház lenyűgöző produkcióját élvezheti, amelynek ezúttal is különleges varázst ad, hogy élő zenével kelnek életre Cukorország és Stahlbaum tanácsos házának teremtményei. A találkozás a tanácsossal, Ferivel, Marikával, Diótörő herceggel, Drosselmeyerrel és Egérkirállyal ismét emlékezetes élményt ígér az egész családnak.

A Nemzeti Filharmonikusok és a Müpa közös produkciója.

2015. december 23. szerda 11:00 — 13:30, 18:00 – 20:30

2015. december 27. vasárnap 11:00 — 13:30, 18:00 – 20:30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Kocsis Zoltán

Müpa

 

Az eredeti bemutató: 1978. december 23., felújítás: 1997. december 6.

Szövegkönyv: Szilágyi Dezső (E. T. A. Hoffmann meséje alapján)
Díszlet: Koós Iván
Báb, maszk: Bródy Vera
Zenei vezető: Miklós Gabriella
Asszisztens: Dallos Ibolya
Szőnyi Kató rendezését felhasználva színpadra állította:Meczner János

A Budapest Bábszínházban játszott előadások időpontjáról információ ITT

 

Fotó: Budapest Bábszínház

 

 

 

 

További képek