Na, ki lett az év Facebook-írója?

| 2015-12-27

Több magyar író volt idén aktív a közösségi médiában - Dragomán György még rántottcsirke recepteket is posztolt -, de az Origo szerint Lackfi János Facebook tevékenysége vitte a prímet.

A jelenleg tizenháromezer követőnél járó oldalon naponta három-négy posztban árad Lackfi prózája, versei, sztorijai, vicces kis szösszenetei, mindig valamilyen figyelemfelkeltő, áltában irtó cuki vagy szürrális-meghökkentő képpel kísérve - tipikusan olyan képekről van szó, amik megakasztják az olvasót a hírfolyam unott görgetésében, és aztán egyszerűen nem lehet levenni róluk a szemet.

Lackfi teljesen tudatosan építi és használja a közösségi médiát saját céljaira. Forrás: Raffay Zsófia

Ki ne akadna fönn például a női arcon mászkáló csigák látványán, hogy aztán leesett állal vesse bele magát a kép fölötti, Természetes kozmetikumok című, meglehetősen bizarr mininovellába?

TERMÉSZETES KOZMETIKUMOK

Kezdettől mulattatott, hogy Edit kizárólag természetes kozmetikumokat használ bőrápoláshoz és sminkeléshez. Mintha így bármilyen észlelhető léptékben hatással lehetne a globális folyamatokra... Fejet hajtottam szent női naivitása előtt, annál is inkább, mert szemtelenül jól állt neki! Férfiember bölcsen teszi, ha kényes kérdésekben nem nyilvánít véleményt, én pedig megtanultam lakatot tenni a számra. Állatokon tesztelve? Soha, drágám! Vegykonyhában k... Tovább...

Minden eszközt bevet itt Lackfi, hogy rávegye a gyanútlan facebookozót az irodalomolvasásra!

Aztán ott vannak az egy-két soros, teljesen őrült versátiratok, ezek a legnépszerűbb tartalmak az odlalán (leszámítva a népes Lackfi-családról készült fotókat). Egy-egy ilyen poén ötszáz, néha ezer like-ot érhet:

Top 5 verspoén Lackfitól:

"Hörgőkből fölzengő,
hörr-hörr-hörr elfekvő,
mackósajt, szívgyógyszer,
megmurdelsz majd egyszer."

"Csiribiri, csiribri bojtorján,
légyláb lép a főtt tarján."

"Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta...
emotikonokkal azt is telesírta!"

"Bóbita, Bóbita tapló, villog
a nyelvben a pírszing,
díszlik a popsin a tetkó,
állati kúl ez a fíling."

"Attila, van itthon SÖR?
Tudod, hogy nincs.
Bocsánat!"

Lackfi János így jellemzi magát Facebookon: "Harminc könyv, tizenhét év tanítás, hat gyerek, egy család, évi száz fellépés, ezer aprócikk" Forrás: Raffay Zsófia

Olyan is volt a közelmúltban, hogy Lackfi aktuális bulvárhíreket dolgozott fel két versszakban, például egy piros Ferrari karambolját:

Ferrari, Ferrari táncol,
csusszan a kis fara félre,
stíröl a, stíröl a csajszi,
szép baba, gazdag a férje.

Ferrari, Ferrari durva,
döglik a szélre kitúrva,
füstöl az égbe a lóvém,
ejnye, te, ejnye, te... céda!

Szóval az Origo szerint Lackfi Jánosé volt 2015-ben a legőrültebb, legszórakoztatóbb írói Facebook-oldal. Hogy menyire van helye az irodalomnak, költészetnek, komoly nagyverseknek a Facebookon, arról itt írtak hosszabban az Origo.

Mi ez, ha nem menőség?

Lackfi Jánossal készült Origo interjúban kiderült, hogy Lackfi teljesen tudatosan építi és használja a közösségi médiát saját céljaira. Szerinte nem kell félni attől a folyamattól, hogy a költészet bekerül az ilyen hétköznapi terekbe, sőt, minél több verset kell feltenni online felületekre, mobilappokba, az aszfaltra.

"A Facebook-adatlapomon egy-egy verset akár tíz-húszezren is megnéznek, esetleg több százan lájkolnak. Pedig nincs pucér nő, se cuki cica, se isszonyúmélységesmély bölcsessségek, se hogyanfogyjunkhúszkilót, csak rövid szövegek és képek összjátéka. Mi ez, ha nem menőség?" - mondta.

 

Forrás: origo.hu