Mednyánszky-életműrekord született az idén Debrecenben

| 2016-01-01

Mednyánszky László Itatás a Tátrában című, sokszor kiállított festménye aukciós életműrekordot döntve 90 millió forintért kelt el a debreceni Villás Galéria decemberi árverésén - mondta el Villás Jánosné, a galéria vezetője.

Mednyánszky festménye 2015 egyik legdrágábban elkelt alkotásának számít Kádár Béla Beszélgetők a szabadban című műve mellett, amely ugyancsak csúcsot döntve 90 millióért talált gazdára a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Mednyánszky László alkotása az idén az egyik legmagasabb áron elkelt tétel Magyarországon, "a világon ennyiért még soha nem cserélt gazdát a festőtől kép, az eddigi legmagasabb ár, amelyet Mednyánszky-műért fizettek, 28 millió forint volt" - hangsúlyozta az MTI-nek a galéria tulajdonosa.
Hozzátette: a galéria életében a legmagasabb Mednyánszky-ár eddig tízmillió forint volt, amelyet a Tátrai táj című festményért fizetett egy licitáló.
Hangsúlyozta: a galéria fennállása óta az egyik legnagyobb árverését tartotta decemberben. Felidézte, hogy az Itatás a Tátrában című kép 6,5 milliós kezdő árát csaknem tizennégyszeresére, egészen 90 millió forintig licitálták fel a gyűjtők. A kép egy magángyűjteményt gazdagít tovább - jegyezte meg.  
Mint mondta, galériájukat 1999. február 1-jén nyitották meg az egykori Péterfia utcai serházban és abban az évben április 16-án tartották az első aukciót. Azóta mintegy 20 ezer tételt árvereztek el. A budapesti vásárlók mellett egyre több vevőjük van az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Ausztriából, Szlovákiából, Svédországból, Romániából és Franciaországból - hangsúlyozta a galéria vezetője.
 

MTI

Fotó forrása: Wikipédia

Műtárgyfotó: Mednyánszky László (1852-1919) - Itatás a Tátrában, 1900-1905 között/ Villás Galéria
 

További képek