Magyar szobrászművész alkotását avatták fel Rómában

| 2016-02-10

Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását avatták fel 2016. február 10-én Rómában, az Emlékezés Múzeuma udvarán.

A híd vajúdása (Gestazione della ponte) című szobor két méter magas terrakotta- és bronzalkotás. "A szobor úgynevezett bezárt állapotában egy falat látunk, amelyet bronzelemek törnek át a születést idézve. Kívülről azonban látszik, hogy a bronzelemek hidat formálnak, amelyek további hidakhoz kötődnek" - mondta el Németh Pál.

A második világháborús fogságból és internálásból visszatértek és családtagjaik olaszországi egyesülete (ANRP) által fenntartott Emlékezés Múzeumának célja az emlékezet őrzése mellett az emberi jogok védelme művészeti alkotások erején keresztül. Ezt szolgálják a múzeum udvarán kiállított művek. Németh Pált az ANRP kérte fel, hogy szobrot tervezzen a múzeum számára, témaként a hidakat és a falakat jelölték meg. A szoboravatót konferencia követte az olasz és magyar művészet társadalmi szerepéről.

Németh Pál szobrászművész a pécsi tudományegyetem docense, a Római Magyar Akadémia (RMA) galériájának kurátora. A Fondéria Művészeti Egyesület elnöke: a Fondéria művészei 2010-ben Amerigo Tot Olaszországban élt magyar szobrásznak dedikáltak köztéri plasztikát Rómában. Németh Pál magyarországi köztéri szobrai Csornán, Szombathelyen, Pécsen és Budapesten láthatók.

 

MTI/ Fotó