A salemi boszorkányok - a tatabányai Jászai Mari Színházban

| 2016-02-11

Arthur Miller 1952-ben írta meg a szenvedélyes szerelemről, a politikai üldözésről, a megbélyegzésről, az elvakult társadalmi hisztériáról szóló drámáját. A salemi boszorkányok tértől és időtől független allegorikus mű, melyet Miller az ötvenes évek elejének „boszorkányperei” – a mcarthysta kommunistaüldözés – apropójából írt meg.

Magyarországon 1961-ben mutatták be először a Nemzeti Színházban (r.: Marton Endre), s az azóta eltelt időszakban is gyakran adják elő.  A tatabányai Jászai Mari Színház nagyszínpadán 2016. február 20-án láthatja  a közönség.

A salemi boszorkányperek Amerikában, Salem városában zajlottak a 17. század végén. Fiatal lányok boszorkánysággal vádoltak meg pár helyi asszonyt, és azzal, hogy megbabonázták őket. A kis közösség szerény körülmények között élt, lelkipásztoraik szónoklatai gyakran a Sátán kísértéseiről és a szigorú erkölcsökről szóltak. Nem csoda hát, hogy könnyen hittek az emberek a lányoknak. Ráadásul a boszorkányüldözés kapóra jött: régi sérelmek kerültek felszínre, bárki boszorkánynak kiálthatott ki bárkit és bosszút állhatott rajta. Tömeghisztéria tört ki. A perek végül tizenkilenc ember felakasztásával és sokak bebörtönzésével zárultak. Arthur Miller drámaíró ebből az igaz történetből írta meg darabját.

Arthur Miller:  A salemi boszorkányok  - dráma két részben

Fordította: Hubay Miklós

Rendező: Rába Roland

Az előadás szereplői: Honti György, Bábinszki Ágnes, Tóth Rita, Szabó Emília, Crespo Rodrigo, Danis Lídia, Pilnay Sára, Kaszás Mihály, Bakonyi Csilla, Lass Bea, Egri Márta, Áts Gyula, Kaprielian Alexa, Végh Péter, Megyeri Zoltán, Kardos Róbert, Maróti Attila

Bemutató: 2016. február 20., 19 óra

Helyszín: Jászai Mari Színház - Népház utca 5., Tatabánya 2800

 

Fotó: olvasópróba - Szabó Emília és Végh Péter