Kortárs német nyelvű gyerek- és ifjúsági könyveket bemutató kiállítás

| 2016-02-16

Nyolcezer új kiadvány évente, ebből hatezer eredeti német nyelvű mű. Ifjúsági könyvek a sikerlistákon, egyre több megfilmesített gyermekregény a mozivásznon. Esztétikai kísérletezés, sokszor gazdasági sikerekkel. Újonnan alapított kiadók, elmosódó határok ifjúsági irodalom és szépirodalom között.

A kortárs német gyermek- és ifjúsági irodalomnak, amely életünk elképesztően széles területét mutatja be, rendkívüli ereje van Németországban. A KEZDET KEZDETE kiállítás erre a káprázatos vidékre kalauzol el bennünket. Nem törekszik áttekintésre, hanem témájukban jellegzetes, művészi értéküket tekintve kiemelkedő és formabontó műveket állít a középpontba. Ezek mindegyikén érződik a nyelv és a rendhagyó megközelítések iránti lelkesedés: rendíthetetlen komolyságuk, szellemességük és leleményes megoldásaik kortól függetlenül magukkal ragadják az olvasót és a puszta megfigyelőt egyaránt. Ez azonban nem minden: nem csak megszólítják, hanem mélyebb beszélgetésre is hívják őket.

                 

  A megnyitón Beate Schäfer müncheni lektor segít eligazodni a bemutatott könyvek színpompás világában, és betekintést nyújt az általuk megragadott irodalmi valóságba.

A kiállítás a Nemzetközi Ifjúsági Könyvtár (Internationale Jugendbibliothek) és a prágai Goethe Intézet kezdeményezésére jött létre Münchenben.
A budapesti bemutató a Goethe Intézetben egy rendkívüli eseménnyel zárul: A TABUTÓL A PÁRBESZÉDIG című szimpóziumon német és magyar szakemberek vetik össze a magyar és német gyermek- és ifjúsági irodalommal kapcsolatos tapasztalataikat, és vitatják meg az aktuális szakmai trendeket. A kísérőprogram részeként műhelymunkára invitáljuk a könyves illusztrációk iránt érdeklődő fiatalokat.

A kiállítást záró mindkét rendezvényre 2016. február 26-án kerül sor. 

A kiállításhoz kapcsolódó rendezvények:

2016. február 18., 15:00 óra
Csoportos vezetés a kiállításon Dorothee Lehr-Ballóval az ELTE-TÓK lektorával
Jelentkezés a vezetésre


2016. február 25, 15:00-16:30 óra
Susan Kreller: Der Schneeriese [Óriás a hóban]
Szerzői felolvasással egybekötött könyvbemutató

2016. feburár 26., 13:00-19:00 óra
A tabutól a párbeszédig - szimpózium
A magyar és a német gyermek- és ifjúsági könyvszakmai trendek összehasonlítása

2016. február 26., 18:00-19:00 óra
Bódis Kriszta és Susan Kreller ifjúsági írók
Beszélgetés és felolvasás

 

Goethe-Institut Ungarn