A tabutól a párbeszédig

| 2016-02-16

A magyar és a német gyermek- és ifjúsági könyvszakmai trendek összehasonlítása. Mely tabukat, vagy épp melyek megsértését figyelhetjük meg a német ill. a magyar gyermekkönyvek témaválasztásában? Mit diktál és mit bír el a piac? Mit vár el a szülő, mit vár el a gyerek a könyvtől? Milyen képeket akar látni az olvasó, a kiadó – és milyeneket akar alkotni az illusztrátor?

Ezekről a kérdésekről folytatnak eszmecserét német és magyar kiadói szakemberek, szerzők és illusztrátorok egymással és a közönséggel négy panelbeszélgetés keretében.

A rendezvény A kezdet kezdete című gyerekkönyv-kiállításához kapcsolódik.

A német nyelvterületen évente mintegy 8000 gyerek- és ifjúsági könyv jelenik meg, közülük 6000 az eredeti német nyelvű mű. Ez a tekintélyes szám a műfaj virágzásáról tanúskodik, és egyszersmind szükségessé teszi, hogy meghatározzuk, mi az, ami jellemzi a mai német gyerek- és ifjúsági irodalmat. Melyek a fő vonásai, a tematikus hangsúlyai, milyenek az elbeszélésformái és a stiláris sajátosságai?

Program

13:00-14:30 MIT DIKTÁL ÉS MIT BÍR EL A PIAC?
Trendek, tabuk és tabudöntés a gyermek és ifjúsági könyvkiadók politikájában. Német és magyar kiadói szakértők moderált pódiumbeszélgetése.
Dóka Péter- Móra Könyvkiadó, Katrin Hogrebe- Carlsen Verlag, Péczely Dóra- Tilos az Á Könyvek, Balázs Eszter Anna- Kolibri Kiadó
Moderátor: Pompor Zoltán

14:30-14:45 Szünet

14:45-16:00 MIT VÁR EL A SZÜLŐ, MIT VÁR EL A GYEREK A KÖNYVTŐL?
Olvasási szokások, tabutémák, a gyerek- és ifjúsági könyvkiadók pedagógiai küldetése.
Beate Schäfer, független lektor, gyermekirodalom-szakértő- Both Gabi, független lektor, író- Pompor Zoltán, gyermekirodalom-szakértő
Moderátor: Győri Hanna

16:00-16:30 Kávészünet

16:30-17:30 ILLUSZTRÁTOROK TAPASZTALATCSERÉJE: trendek, elvárások, tabudöntés.
Milyen képeket akar látni az olvasó, a kiadó – és milyeneket akar alkotni az illusztrátor?
Regina Kehn és Paulovkin Boglárka illusztrátorok
Moderátor: Győri Hanna

17:30-18:00 Kávészünet

18:00-19:00 BESZÉLGETÉS ÉS FELOLVASÁS
Susan Kreller és Bódis Kriszta, ifjúsági írók
Moderátor: Győri Hanna

 

Főkép: Paulovkin Boglárka

Goethe-Institut