Két évszázad tatai képzőművészeit mutatja be az Art Limes folyóirat

| 2016-03-08

Tata művészettörténetét áttekintő, kétkötetes, színes reprodukciókkal illusztrált kiadványt jelentetett meg az Art Limes folyóirat.

A mintegy négyszáz oldalas műben a 18. századtól a 20. század végéig tekintik át azon művészek pályáit, akik a városban éltek vagy egy-egy alkotóperiódusukkal ide kötődődtek - mondta el az MTI-nek a folyóirat főszerkesztője, Virág Jenő.

A kötet bemutatja többek között Vaszary János festőművész munkásságát, aki Tatán élt és alkotott 1912-től 1939-ig, és akinek az Angolparkban lévő villájába alkotóházat tervez az önkormányzat.

Martyn Ferenc Kossuth-díjas festőművész is kiemelt helyet foglal el a kiadványban. Ő tatai születésű második felesége révén ismerkedett meg a várossal, és munkáiból állandó kiállítás látható a tatai polgármesteri hivatal tárgyalótermében, Vitorlás című bronzszobra pedig az Öreg-tó partján áll.
A kiadvány nagy része a Tatához sok szállal kötődő Wehner Tibor munkája, aki a könyv szerkesztői munkáit végezte.
Az első rész elején részletes kislexikon található a művészek életrajzi és pályaadatainak ismertetésével. Ezt követően az életművükhöz kapcsolódó, legjellemzőbbnek ítélt szakmai visszhang megidézése és alkotásaik reprodukciói egészítik ki a körképet.
A kötetben a festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek és keramikusok életműve mellett a városhoz kötődő művészettörténészek és művészeti írók, valamint gyűjtők munkásságát is feldolgozták.
Az Art Limes folyóirat korábban hasonló, átfogó művészettörténeti munkát jelentetett meg Dorog, Esztergom és Tatabánya jelentősebb alkotóiról.
 

MTI

 

  

További képek