Szabadka - Desiré fesztivál

| 2017-11-25

Szombat este Urbán András rendező Anatómiai lecke című előadásával elkezdődött az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és december 3. között 16 előadással várja a közönséget.

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának mindegyik előadása valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, igyekszik feltérképezni és elemezni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket - hangsúlyozta korábban a főszervező, Urbán András.
A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Koszovóból, Romániából, Franciaországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Németországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

Szerb Nemzeti Színház- Anatómiai lecke  Fotó: Aleksandar Ramadanović


A repertoáron három magyar előadás szerepel. Paizs Miklós bábokkal adja elő Mozart Don Giovanni című operáját D.J. címmel. Schilling Árpád EXIT című előadása az elvándorlásról, valamint a főként kelet-európai kivándorló bevándorlók vágyairól, nehézségeiről, kényszerhelyzeteiről szól. Nagy József koreográfus párizsi társulatának Penzum című produkciója József Attila és Kozmutza Flóra szerelmét, a "tragikus szerelem kimerítő harcát" mutatja meg.
Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A rendezvény megnyitója előtt, szombaton 18 órától az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílt kiállítása a Kortárs Galériában.
A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

MTI