Fejezetek a bábjáték történetéből

| 2015-05-25

"...tegyük fel, hogy mi, élőlények, valamennyien isten alkotta bábok vagyunk, akár csak játékszerül az istenek számára, akár komoly céllal; ezt sohase fogjuk felismerni,..."
Platón: Törvények, Első könyv

"A báb kialakulásának és a bábjáték megszületésének indítékairól annyi mindenesetre megállapítható, hogy a többi művészeti ággal együtt a fantázia, a korlátokat nem ismerő teremtő erő spontán megnyilvánulása, s mint  ilyen  inkább  még  a  képzőművészeti  alkotások közé tartozik. Létrejöttében  közrejátszik  a  homunculus  vágya,  és az, ha nem is különbözteti meg a drámai művészetek többi fajtájától, de mindenképpen azok legeredetibb formái közé sorolja.
Ezzel a spontán emberi és művészi törekvéssel messze megelőzi  a  középkor  alkimistáit,  hiszen  játékos formában kelt életre élettelen anyagból gyúrt ember- képmásokat.
"

 

BALOGH GÉZA: Fejezetek a bábjáték történetéből című kötetének bemutatóját 2015. május 27-én (szerdán) 15 órakor rendezik meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében. (1013 Budapest Krisztina krt. 57. I. em.)

A szerzővel CSATÓ KATA rendező, tanár beszélget.