Ladik Katalin - Éneklő ládák

Art Limes | 2018-06-27

Szombathy Bálint és Ladik Katalin képverseinek fónikus értelmezése.

Az acb NA galéria szezonzáró kiállítása Ladik Katalin legújabb hangköltészeti projektjét mutatja be. Az Éneklő ládák előzménye egy olyan fotósorozat, amely a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoport két tagja, Szombathy Bálint és Ladik Katalin közötti együttműködésből született. Szombathy Bálintot akkor már évek óta a városi környezet és a jelek-betűk szemiotikai viszonya, illetve a talált szövegek vizuális-költészeti minősége foglalkoztatta. Ebbe a tendenciába illeszkedően Szombathy és Ladik két műcsoportot is létrehozott egy közös utazás alkalmával 1976-ban, Tenerifén. Az egyik, amely a land art intervenciók és a vizuális költészet eszköztárát használja, a helyszínen talált kavicsokból kirakott feliratokat ábrázoló fotókból áll (Talált vizuális vers: Kavics betűk). A másik sorozat vizuális elemei a kikötőben felfedezett halasládák, amelyeken képversként értelmezhető különböző színű betűjelek, kódok szerepelnek. A Szombathy-monográfiában Talált vizuális vers: Faládák címen szereplő fotósorozat a Ladik Katalin praxisára jellemző intermediális átértelmezésen megy keresztül.

Ahogy az ugyancsak 1976-ban kiadott, a művész nemzetközi sikerét megalapozó, első jugoszláviai hangköltészeti lemez, a Phonopoetica esetén történt, Ladik kiindulópontja itt is a zenei partitúraként értelmezett képvers volt. A művész évtizedekkel később, 2017-ben vette újra elő az eredetileg diapozitív formájában létező műveket, hogy hangstúdióba vonuljon velük. Az Éneklő ládák vizuális partitúráit egy szabadon értelmezett fónikus interpretációnak vetette alá. Minden egyes, a képen szereplő mássalhangzót egy zenei hangnak feleltetett meg, amelyhez improvizatív módon viszonyulva, de a partitúra szerint mégis követhetően énekelt le. A betűk változó hangértéke, a Ladik Katalintól megszokott lenyűgöző hangterjedelem, a gyermeki és az archaikus hangképzés együttese szervezi meg a konkrét zenei mű talált zenei hangokkal is kombinált montázsát. Az acb NA galériában a vizuális műveket az eredeti formátumukban, diavetítéssel és a kiterjesztett zenei hangtérben mutatják be.

A megnyító időpontja: 2018. július 05. csütörtök,  19 óra

A megnyitón Ladik Katalin élő performansza lesz látható.

Helyszín: abc Galéria - 1068 Budapest, Király utca 76.

Megtekinthető: 2018. augusztus 24-ig

 

Főkép: Szombathy Bálint - Ladik Katalin: Talált vizuális versek: Faládák / Found Visual Poems: Wooden Chests, Santa Cruz de Tenerife, 1976