Könyvajánló- Der Dinge Stand / The State of Things

Goda Móni | 2018-09-25

A német Theater der Zeit kiadó munkafüzet-sorozata újabb kiadvánnyal bővült. A csaknem kétszáz oldal terjedelmű képes szöveggyűjtemény a ‘figuraszínház’ jelenlegi helyzetével foglalkozik, annak társadalmi és politikai vonatkozásait állítva fókuszába.

A kortárs figura- és tárgyszínház, ahogy talán egyetlen másik művészeti ág sem, az elmúlt évek során új esztétikai mezőket hódított meg.” Ezzel a kijelentéssel indítja a kötet bevezetését a két szerkesztő, Annette Dabs (a bochumi székhelyű Német Fórum igazgatója) és Tim Sandweg (a berlini Schaubude produkciós helyszín művészeti vezetője). A napjaink jelenségeit boncolgató, a dolgok színháza, a digitalizálódó világ, az ellenállás kultúrája, a testképek, valamint az otthon és migráció, illetve emlékezési gyakorlatok témái köré szerveződő tanulmányok, esszék és beszélgetések szövegeit számtalan fotó is kíséri. Akár e könyv elődjeként is értelmezhető, 2000-ben publikált Animation fremder Körper (Idegen testek animációja) című kiadvány esetében, ezúttal is különféle nézőpontokat ismerhetünk meg: a kortárs szcéna elméleti és gyakorlati területe egyaránt hangot kap, hiszen teoretikusok, újságírók, kritikusok, dramaturgok és művészek tárják az olvasó elé gondolataikat. A szerzők között olyan jelentős alkotók szerepelnek, mint Julika Mayer és Renaud Herbin, Antje Töpfer, Ariel Doron vagy éppen Molnár Gyula.

A dolgok állása címet viselő, kétnyelvű (német és angol) formátumban megjelent kötet elektronikus változatban is hozzáférhető, az alábbi linkre kattintva pedig – néhány oldal erejéig – díjmentesen lapozgatható.

Dabs, Annette – Sandweg, Tim (szerk.): Der Dinge Stand / The State of Things - Theater der Zeit, Berlin, 2018.

 

 

http://www.theaterderzeit.de/buch/der_dinge_stand_%7C_the_state_of_things/

 

Fotó forrása: Theater der Zeit