Elhunyt Vecsési Sándor Munkácsy-díjas festőművész

| 2015-06-18

Életének 86. évében elhunyt Vecsési Sándor Munkácsy-díjas festőművész - közölték az érdemes művész közeli barátai az MTI-vel szerdán.

Az alkotó június 13-án szívelégtelenségben halt meg a budapesti Nyírő Gyula kórházban. Élete utolsó éveiben súlyos beteg volt. Temetése június 24-én lesz a dömsödi katolikus temetőben.
Vecsési Sándor 1930. május 18-án született Nyergesújfalun. A Képzőművészeti Főiskola növendékeként Fónyi Géza, Bernáth Aurél és Barcsay Jenő tanítványa volt.
Műveit külföldön, többek között Rómában, Velencében, Moszkvában, Prágában és Szófiában is kiállították. A nyergesújfalui Kernstok Károly Galériában és a dömsödi Petőfi Múzeumban állandó kiállítása nyílt.
Az alkotó 1954-ben házasságot kötött Bazsonyi Arany festőművésszel, aki 2011-ben hunyt el hosszú betegség után.
Vecsési Sándor művészetét 1965-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el, 1975-ben érdemes művész lett, szülőhelye, Nyergesújfalu és lakóhelye, Dömsöd is díszpolgárává választotta.

 


MTI 2015. június 17.

Fotó: Vecsési Sándor Munkácsy-díjas festőművész az Apa és fia című festményével az Ernst Múzeumban 1987-ben megrendezett életmű-kiállítására készülve. MTI Fotó: Kleb Attila


Tovább a galériába

 

További képek