Egy magyar szuperhős

Bárány János | 2018-12-22

Külön érdeme a Komáromi Jókai Színháznak, hogy Corvin Mátyás születése 575., valamint uralkodóvá választása 560. évfordulójáról nem az igazságos Mátyás királyról szóló számtalan legenda valamelyikének színpadi adaptációval, vagy egy agyonjátszott Mátyás-mese színrevitelével, hanem Szabó Attila Mátyás király krónikái című darabjának előadásával emlékezett meg, a szerző rendezésében.

Szabó Attila, aki a Mátyás-legenda mélyéből egy szuperhős sztorit bányászott elő, dilemma elé állítja hőseit. Megbecsült uralkodó, vagy ócska celeb, de nagyúr legyen-e Mátyás király? Tízéves kortól ajánlott előadása ugyanis a celebség pontos olvasata.

Az Imposztornak (Culka Ottó) mindent megér, hogy az ifjú Matyiból (Szabó Viktor) celebet csináljon. Meghívja Maestro Guccsit (Olasz István) és csapatát (Drága Diána m.v., Holocsy Krisztina, Majorfalvi Bálint), akik trendivé varázsolják a jövendő uralkodót. Dicső tetteinek krónikáit pedig a szerzetesekre hagyja, akik Lőrinc barát (Bernáth Tamás) közreműködésével legendák egész sorozatát találják ki, és írják le Mátyásról, az igazságosról…

Szabó Attila íróként és rendezőként mindennel játszik, amit színpadra vitt. Mostani életünkből ismerős utalások szerepelnek a szövegben, ismert festmények motívumait hordják ruháikon a szereplők (jelmeztervező: Szabados Luca), A cigánytábor az égbe megy című film híres dala mellett jól megfér a Szép város Kolozsvár című operett-sláger feldolgozása (zene: Csernák Zoltán Samu m.v.).

Schnábel Zita m.v. hol a szerzetesek termét, hol egy gigantikus nyitott krónikát elénk táró, forgószínpadra helyezett díszletében (arculat: Neszmélyi Réka m.v.), Balázs Gergely m.v. koreográfiájára táncol, mozog, és vált egy pillanat alatt jelmezt, számtalan figurát alakítva a nyolc szereplő, az egyrészes játék során. Ötlet, látvány van bőven. Kérdés, megértik-e a felső tagozatos tanulók, milyen egyszerű celebbé lenni, és milyen nehéz dönteni szív és hatalom között.

 

Fotó: Kiss Gábor Gibbó   

Főkép:

Mátyás király szelfizik Guccsi csapatával. Majorfalvi Bálint, Drága Diána m.v., Szabó Vikor, Holocsy Krisztina

Képek:

Drága Diána m.v., Szabó Viktor, Holocsy Krisztina az előadás egyik jelenetében

Szép Ilonka és a király. Drága Diána m.v., Szabó Vikor

Mátyás király meg az Imposztor. Szabó Viktor, Culka Ottó

További képek