100 ADY-dal a Kolibriben

Art Limes | 2019-01-01

A jubileumi páros koncert délutáni előadásán 50 Ady-verset hallhatnak Novák János megzenésítésében, Molnár Piroska közreműködésével. Az esti koncerten újabb 50 Ady-dal várja a közönséget.

A rendezvény időpontja: 2019. január 27. 16-18 óra és 19- 21 óra között

Helyszín: Kolibri Pince Teázó - Andrássy Út 77, Budapest, 1062

Novák János így vall az eseményről:
"A költő halálának századik évfordulójához közeledve egyre többen választanak kedvenc Ady-verset maguknak. Ezek a költemények nem csak Ady Endre szellemét idézik, de azokról is vallanak, akik ma is sajátjuknak érzik műveit.
Friedrich Hölderlin a Hyperion bevezetőjében arra inti olvasóit, ne használják művét compendium gyanánt, azaz sorvezetőként. Első Ady műsoromban, amit 1975 tavaszán a 25. Színházban Cseh Tamással, Pelsőczy Lászlóval, Papadimitriu Athinával és zenész barátaimmal mutattunk be, Hölderlin intését követve még abban a hitben éltem, hogy a dalokból kirajzolódik egy általános Ady-kép. A dalokhoz ellenpontként atmoszférikus zajokat társítottam, a versek között Zala Márk mondott prózarészleteket.
A Kolibri Pincében sorra kerülő jubileumi délutáni koncerten Molnár Piroska közreműködésével az első 50 dallal és prózával ezt, az - azóta Cseh Tamása cd-én is megörökített - régi Ady estet idézzük fel.
2019-hez közeledve, az elmúlt évtizedekben született dalok azzal szembesítenek, hogy mindig is sorvezetőként használtam a költő verseit, hogy megzenésítve őket elénekelhessem az engem foglalkoztató érzéseket. Ma már egyre inkább látom, hogy Ady zsenije nem sűríthető iskolás definíciókba, a megzenésítések is csak egy-egy dimenzióját rajzolhatják meg a verseknek, nyitva hagyva a lehetőséget számos más interpretáció számára.
Ady-dalaim rólam vallanak.
A jubileumi nap esti koncertjére választott 50 dal tükröt tart elmúlt éveim elé, életeseményeket, szerelmeket, barátságokat idéznek."