Ady 100 - emlékezés a költőóriásra

Bíró Árpád Levente | 2019-01-27

Január 27-én, Ady Endre halálának századik évfordulóján, a Várad Kulturális Folyóirat lapbemutatójával, a Szigligeti Társulat két előadásával, illetve a színház által kezdeményezett felolvasómaratonnal vette kezdetét Nagyváradon az Ady-centenáriumi év. 

A 15 órától kezdődő lapbemutatón a Várad Kulturális Folyóirat Ady-különszámának jelenlévő szerzői vallottak Adyhoz fűződő élményeikről, a költő életművéről, életrajzáról. A Várad idei első lapszámában a költőre emlékező gazdag szöveganyag mellett képzőművészeti és zenei anyagok is helyet kaptak: ezeket egy rögtönzött tárlat keretében a résztvevők is megtekinthették. 

  

Délután 16 órától a Szigligeti Társulat nemrég bemutatott Ki látta Adyt? (rendező: Harsányi Sulyom László) című stúdióelőadására került sor, ezt követően, 19 órától a szeptemberben bemutatott Az eltévedt lovas (rendező: Tasnádi-Sáhy Péter) című Ady-műsor került műsorra. Az esti előadás után Ady Endre éjszakája címmel, Ady-felolvasómaratont hirdettek a szervezők: az éjszakába nyúló felolvasáson színészek, köztiszteletnek örvendő nagyváradi személyiségek, középiskolások és civil nézők olvasták fel kedvenc Ady-szövegüket, legyen szó költeményről, prózáról vagy éppen publicisztikáról. 

A Várad Kulturális Folyóirat és a Szigligeti Színház az elkövetkező időszakban több megmozdulással emlékezik majd a költőóriásra: a tervek között szerepel Ady egyetlen drámájának felolvasószínházi bemutatója, Ady-séta szervezése, illetve irodalmi konferencia lebonyolítása. 

 

Főkép: Ady Endre-1915, fotó: Székely Aladár

Képek forrása: Szigligeti Színház