Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018

Art Limes | 2019-01-29

A magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi ünnepségén kiosztották a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 pályázat díjait.

VAJDASÁGI SZÉP MAGYAR KÖNYV

A magyar kultúra ünnepén került sor a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 című pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére. A Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Ricz Géza Peripheria című albuma érdemelte ki, amely a Symposion és a Forum Könyvkiadó közös kiadásában jelent meg. A kötet egyúttal a Legszebb Művészeti Könyv díját is megkapta.

A Legszebb Szépirodalmi Kiadvány díját Fenyvesi Ottó Halott vajdaságiakat olvasva című kötete nyerte el. A zsűri külön kiemelte a zEtna kiadó gondozásában megjelent kötet műszaki szerkesztését, ezzel egyúttal Beszédes István munkáját.

A Legszebb Gyermek- és Ifjúsági Könyv díjat a zsűri a zEtna kiadónak ítélte oda Kovács Jolánka Rétesország meséi című kötetéért, amelynek illusztrátora Péter László. Mindhárom kiadvány a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a háromtagú szakmai bizottság a Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda Bálint Sándor A közös sors felelőssége című kötetéért, amely az újvidéki Sajnos Nyomdában készült, műszaki szerkesztője pedig Lackó Lénárd.

Az általános iskolai és középiskolai tankönyvek, ezek segédkönyvei kategóriában a zsűri az általános iskolák 6. osztálya számára készült Anyanyelvápolás című tankönyvet díjazta, amelynek szerzője Kovács Jolánka, kiadója pedig a Tankönyvkiadó Intézet. A zsűri külön kiemeli és gratulál Bicskei Anikónak a kiadvány illusztrálásáért. A kötet a Službeni glasnik nyomdájában készült.

A könyvsorozat kategóriában a zsűri a Gion Nándor Emlékház és a Forum Könyvkiadó Intézet közös gondozásában megjelenő sorozatát, a Gion Nándor Novellapályázat antológiái sorozatot találta a legjobbnak. A két kiadó a 2014., a 2015. és a 2016. évi pályamunkák szerkesztett köteteivel pályázott. Az egyes kiadványok a Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában, valamint a Sajnos Nyomdában készültek.

  

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott:

– Szépirodalom kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézetnek Szegedi-Szabó Béla Balzsam című regényéért. A zsűri dicséretben részesítette Sirbik Attilát a kötet borítójáért, valamint Lackó Lénárdot a kötet műszaki szerkesztéséért. A regény a Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában készült. Dicsérő oklevelet adományozott a zsűri Géber Lászlónak, a szerző magánkiadásában megjelent kötetéért. A Szigetlakó – hatvannyolc palackposta című könyv a Sajnos Nyomdában készült, műszaki szerkesztője Csernik Előd.

– Gyermek- és ifjúsági kiadványok kategóriában a Forum Könyvkiadó Intézet két kiadványa érdemelt ki dicsérő oklevelet: Csík Mónika Szekrénylakók című, hangzó melléklettel megjelent kötete, amelynek illusztrátora Kanyó Janovics Erika, és Mészáros Anikó Epreskerti mesék című meséskönyve. A zsűri az Epreskerti mesék esetében a dicsérő oklevelet a kötet illusztrátorának, Bicskei Anikónak ajánlja. A Szekrénylakók a Grafoprodukt, az Epreskerti mesék a Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában készültek.

– A Művészeti könyvek és albumok kategóriában a szakbizottság két dicsérő oklevélről döntött: az egyiket Bicskei Zoltán A szív sorsa – a jazz és mi című, válogatott írásokat tartalmazó kötete érdemelte ki, amelynek műszaki szerkesztője Beszédes István, és amelyben többek között a szerző grafikái és Dormán László fotói is megtalálhatóak. A kötet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg és a Sajnos Nyomdában nyomták. A másik dicsérő oklevelet ebben a kategóriában a Hét Nap gondozásában napvilágot látott, a vajdasági sportéletet meghatározó személyekkel és személyekről készült interjúkötet érdemelt ki. A mi sporthőseink című kötet szerzője Tóth Tibor, illusztrátora pedig Szalai Attila. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomda nyomta. A kötet műszaki szerkesztője Lackó Lénárd.

     

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a zsűri két kiadványnak ítélt dicsérő oklevelet: a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent Féja Géza-kötetnek, az Atyámfiainak, amelynek műszaki szerkesztője Beszédes István, a kiadványt a Sajnos Nyomdában nyomtatták, továbbá Markо Čudić Áthangolódások című tanulmánykötetének, amelynek műszaki szerkesztője Csernik Előd, a fedőlap Pesti Emma festményének felhasználásával készült, kiadója pedig a Forum Könyvkiadó Intézet.

– Könyvsorozat kategóriában a szakbizottság két oklevelet adományozott: egyiket a zentai Történelmi Levéltárnak az elmúlt évek Zenta városához kötődő jeles évfordulók jegyében született kiadványaiért, azok tartalmi és műszaki szerkesztésért, nyomdai kivitelezéséért, a másikat pedig a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének a Délvidék felfedezése sorozatáért, amely a megelőző évek riporttáborainak termését nyújtja át az olvasónak szerkesztett formában.

További képek