Árnyék(világok) grafittal

Kakuk Tamás | 2019-03-02

Március első napján nyílt meg a tatai vár kandallós termében Varga Bálint képgrafikus tárlata. A Kuny Domokos Múzeum kiállítási terében látszólag egyszerű tárgyak, motívumok vannak jelen a hófehér falakra függesztett képeken.

Házigazdaként Kövesdi Mónika művészettörténész arról beszélt, hogy a helyiséggel új galéria kezdte meg működését a múzeumban, mintegy állandó helyszínt biztosítva a képzőművészeti alkotások és a közönség találkozásának. Varga Bálint a fiatal kortárs művészeket megmozgató csoportos, nyári Grotta-tárlatok egyik díjnyerteseként jutott a mostani, egyéni bemutatkozási alkalomhoz. Kammerlohr-Kováts László festőművész megnyitó szavaiban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárlat azért különleges, mert a lehető legegyszerűbb tárgyakat, motívumokat látjuk a falakon, a lehető legegyszerűbb eszközzel, grafittal ábrázolva, a kiállítás légköre mégis titokzatos. Hiszen csak árnyékok ezek, de a megfoghatatlan, az anyagtalan életre kelti a megfoghatót.

A kiállító térbe lépve vonzza a tekintetet a tatabányai Kortárs Galéria In memoriam Gustav Klimt - Femme fatale kiállításán harmadik díjat nyert Aglaia egyszerű vonalvezetésű különös erőt sugározó aktképe. Az alkotás kiindulási pontként is szolgálhat ahhoz a művészi törekvéshez, melyet Varga Bálint a pálya jelenlegi szakaszának helymeghatározásaként fogalmazott meg: „az elmúlt tíz évben sokféle irányzattal kísérleteztem, mostanában a figurativitás mellett a realizmus érdekel.” A mindennapi élethez tartozó, mégsem köznapi eszközök, tárgyi szituációk ábrázolásában súlyosabbak az árnyékok, Varga szándékai szerint ezzel is az egyszerűség és a szépség kapcsolatát igyekszik feltérképezni, mint például, ahogy a nagyméretű Galambok a tetőn című munkájában is teszi, ahol a városi lét jellemző fény és árnyékjátékát látjuk az emeletes ház erkélyes homlokzatán.

Ugyanez történik a Korsó és feszítővas esetében, és ez vonatkozik a Parabolaantenna I. és a Lámpa címet viselő művekre is, de mindegyik kiállított műalkotásra érvényes, hogy a mindennapi élethez tartozó, mégsem köznapi eszközök, tárgyi szituációk ábrázolásában súlyosabbak az árnyékok, a fény és a sötétség határán az árnyék tágítja ki a látható világot. Ha időt adunk magunknak a szemlélődésre, felfedezhetjük, hogy hosszú, türelmes munkával készült grafikákkal van dolgunk, a művészi szándék és a megvalósítás technikája igényes műalkotások születését eredményezte.

 

Varga Bálint a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán diplomázott. Könyvillusztrációval, egyedi grafikával, rajzzal és sokszorosító grafikai technikák tanításával foglalkozik, rendszeresen résztvevője csoportos kiállításoknak.

Fotó: Nagy László

További képek