Rákapcsol a múzeum! – a hét végéig dübörög a Ludwig 30!

Art Limes | 2019-03-26

Utolsó hetéhez érkezett a Ludwig 30 – Mindig kortárs! kiállítás és programsorozat. Filmvetítés, kurátori workshop, exkluzív tárlatvezetéssel egybekötött Ludwig Lounge Akusztik várja a látogatókat!

A Ludwig 30 sorozat utolsó pop-up kiállítása, a TESTRESZABÁS érdekes kísérlet és felmérés is egyben és elsősorban a kétezres évek fejleményeire reagál: az együttműködésen, illetve részvételen alapuló művészeti törekvésekre, valamint a múzeumok megnövekedett felelősségére. A látogatók egy előzetes szavazás során választhatták ki a gyűjteményből a számukra legérdekesebb, legfontosabb, legkedvesebb műveket. A kísérlet eredeti célja az volt, hogy felmérjük a kortárs művészet iránt érdeklődők ízlését: milyen szempontok szerint választanak művészt, műfajt, témát, esetleg méretet vagy technikát. Őszinte kíváncsisággal fordultunk közönségünk felé, hogy megtudjuk: miért fontos egy adott mű a számukra, remélve, hogy a közös játékba sokan szívesen bekapcsolódnak majd.

A február elejétől március elejéig tartó szavazáson összesen több mint 9000 szavazat érkezett be. Az első három helyen végül Olga Tobleruts, Szvet Tamás és Fehér László művei végeztek. Kiállításunkon természetesen bemutatjuk a legtöbb lájkot kapott alkotókat is, de hogy kiegyensúlyozottabb képet kapjunk, nem csak őket. A kiállító művészek között szerepel Bak Imre, Birkás Ákos, Mamuka Cechladze, Csörgő Attila, Deli Ágnes, Fehér László, Gerhes Gábor, Hantai Simon, El Kazovszkij, Kicsiny Balázs, Konok Tamás, Kovács Lola, Maurer Dóra, Nádler István, Szabó Ágnes, Szűcs Attila, Szvet Tamás, Tibor Zsolt, Olga Tobreluts, Türk Péter, Várnai Gyula, Wolsky András és Záborszky Gábor.

Március 29-én pénteken, 18 órától a Mennyit ér a művészet című film vetítésére kerül sor. Vik Muniz a Brooklynban élő brazil művész visszamegy otthonába, Rio de Janeiro-ba, hogy a világ legnagyobb szeméttelepén dolgozókkal közösen valósítsa meg új művészeti projektjét. Újrahasznosítható hulladékot gyűjtögetőket ábrázoló hatalmas képeket készít, majd az ezekről készült fotókat elárverezteti. A film a közös alkotás hároméves folyamatáról szól. A vetítést követően beszélgetés követi Martos Gábor művészeti íróval.

Március 30-án, szombaton 14.30-tól egy woskhop keretében a kurátori munkával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A program nem csupán a szerteágazó kurátori feladatok sorába, de egy kiállítás létrejöttének bonyolult folyamatába is bepillantást enged. A workshopot Készman József (Ludwig Múzeum Gyűjteményi, Kiállítási és Tudományos Főosztály vezetője) és Somogyi-Rohonczy Zsófia (művészettörténész, múzeumpedagógus) vezeti.

A workshop után, szintén szombaton, 16 órától Beck Zoltán a 30Y frontembere, egyetemi adjunktus, a Zenélő Egyetem projekt megalkotója tart rendhagyó tárlatvezetést a Testreszabás című kiállításban, a LUDWIG LOUNGE akusztik program keretein belül. A tárlatvezetés után egy beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők, amelyet Valuska László (Könyvesblog) vezet.