Magyar népmesehősök az idei Bolognai Könyvvásáron

Art Limes | 2019-04-01

Idén 56. alkalommal, április 1. és 4. között rendezik meg a gyerekkönyvek legnagyobb nemzetközi seregszemléjét, a Bolognai Könyvvásárt. A Mesemúzeum, a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Magyar Gyerekirodalmi Intézet programokkal, kiállítással és kiadványokkal tiszteleg a 160 éve született Benedek Elek és a magyar népmesehagyomány előtt.

A klasszikus mesehősök modern grafikáit felvonultató stand arculatát Takács Mari grafikusművész tervezte, mely a könyves seregszemle központi helyszínén, közel száz négyzetméteren várja majd a magyar gyerekkönyvek és kultúra iránt érdeklődőket. A találkozási pontként működő helyszín szakmai egyeztetésekre, tárgyalásokra és az érdeklődő nagyközönség fogadására egyaránt alkalmas. Itt állítja ki legfrissebb gyerekkönyveit a BOOKR Kids, Central, Cerkabella, Cicero, Cser, Csimota, Csodaceruza, Guttenberg, Koinónia, Kolibri, Könyvmolyképző, Magvető, Magyar Napló, Manó Könyvek, Móra, Naphegy, Pozsonyi Pagony, Scolar és a Vivandra Könyvkiadó.

A vásár ideje alatt két program is népszerűsíti a magyar népmeseirodalmat. Claudia Tatasciore műfordító, a Bolognai Egyetem oktatója és dr. Puskás István irodalomtörténész, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélget a népmesefordítás kihívásairól, valamint a Mesemúzeum szervezésében Lázár Ervin A Hétfejű Tündér című meséjéhez kapcsolódóan tart interaktív gyerekfoglalkozást Nemes-Jakab Éva múzeumpedagógus.

A hazai gyerekkönyvkiadók kínálatából válogat a HUBBY által szerkesztett angol nyelvű kiadói katalógus, a Publishing Hungary és a HUBBY pedig a magyar népmesehagyomány múltjáról és jelenéről adott ki angol nyelvű összefoglalót. A Magyar Gyerekirodalmi Intézet a 2018-ban megjelent, TOP 25-ös listájukra felkerült könyveket állítja ki.

A magyar állam által 2012-ben elindított Publishing Hungary Program a magyar könyvkultúra, szépirodalom nemzetközi láthatóságát segíti elő, közvetít a hazai és nemzetközi könyves szakma képviselői között azzal a céllal, hogy a magyar könyvkiadás számára nemzetközi könyvpiacokat hódítson meg. A programnak köszönhetően Magyarország évente 10-12 könyvvásáron mutatkozik be és 40-50 hazai szerzőnek szervez megjelenési lehetőséget nemzetközi fesztiválokon.

A Római Magyar Akadémia (RMA) 1923 óta képviseli a magyar kultúrát és tudományt Olaszországban és segíti a két ország közötti kulturális cserekapcsolatokat. A Római Magyar akadémia a magyar külképviseletek égisze alatt működő kulturális intézeti hálózat része.

A magyar kiállítóhely és a könyvbemutatókhoz kapcsolódó kísérőprogramok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary programja és a Római Magyar Akadémia közös szervezésében valósulnak meg.