Dunart.com9 - Levitáció

Art Limes | 2019-08-09

A DUNART. COM9 nemzetközi szimpózium kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Somorján. A művésztelep minden évben tematikus, a kilencedik találkozó címe és tematikája: „LEVITÁCIÓ”

A felvidéki művésztelep egyik célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A DUNART. COM9 nemzetközi szimpózium kilencedik alkalommal, 2019. augusztus 9-18. között kerül megrendezésre Somorján.
A művésztelep minden évben tematikus, a kilencedik találkozó címe és tematikája: LEVITÁCIÓ. A levitáció (latinul levitas) könnyedséget jelent. Egy olyan állapot, amely során egy adott objektum a gravitációs erőt legyőzve stabilan lebeg a levegőben anélkül, hogy bármilyen más testtel kontaktusba kerülne. Számos technika létezik, amelynek segítségével a levitáció előidézhető. A felemelkedésnek többféle megjelenési formája egyfajta üzenetnek is beillik: a földtől való elszakadást, akár a transzcendens felé emelkedést szimbolizálhatja. A levitáció a szellem ereje általi levegőbe emelkedést takarhatja, a belső fejlődési út bejárásaként. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal. Az alkotók által elkészített szponzorképekből befolyó összeget egy hátrányos gyermek tanítására ajánlják fel.

A művésztelep szervezője és kurátora:  DR MAYER ÉVA Munkácsy-díjas grafikusművész

Az idei művésztelep alkotói: Reshat Ameti (MK), Annamaria Bem (PL), Esse Bánki Ákos (HU), Ferencz Zoltán (RO), Vladimír Franz (CZ), Gáspár Annamária (HU), Gombos Andrea (HU), Kakas Olívia (SK/HU), Kiss Márta (SK), Labancz István (HU), Majoros Áron Zsolt (HU), Mayer Éva (SK/HU), Ionel Mihai (RO), Ráskai Szabolcs (HU), Gabriela Staszak (PL)
Ida Saudková (CZ)

A művésztelep záró kiállításának időpontja: 2019. augusztus 17. szombat, 19 óra

Helyszín: Somorja ( SK) - Korona udvar, Fő utca

A kiállítást megnyitja: DR: BOROS LILI

Köszöntőt mond: Orosz Csaba

Közreműködik: Jászol zenekar