Egy éjszaka helyett három

Art Limes | 2020-06-19

Irodalom Éjszakája 2020 / ONLINE _ Budapest, 2020. június 24-26.

Az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom Éjszakája egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb az érdeklődőkhöz a világirodalmat: a résztvevő országok egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TITKOK. „A 2020-as Irodalom Éjszakája az eddigi legrejtélyesebb utazást ígéri: nem csak a huszonhárom történet szereplőinek világába, de önmagunkba is.” ajánlja a felolvasásokat Nagy Gabriella szövegkurátor, a Litera.hu főszerkesztője.

Az egy estébe sűrített séta helyett most 3 napon át online közvetítéseket követhetnek az irodalom szerelmesei. 23 ország 23 szerzőjének művei az Örkény István Színház színművészeinek és meghívott vendégművészek tolmácsolásában kelnek életre. „Az olvasás több, mint időtöltés, utazás, hiszen képzelőerőnket használva eljuthatunk bárhová, és egy barátság kezdete is, mert betekintést nyerhetünk az író gondolataiba, megismerhetjük azt a világot, amelyet ő teremtett és találkozhatunk azzal a történettel, amelyet fontosnak tartott annyira, hogy megosszon a közönséggel.” írja köszöntőjében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az idei esemény védnöke.

A rendezvény idén az online térbe költözik: az Örkény Színház ismert és titkos szegleteiben rögzített felvételek premierje a Facebookon és az esemény weboldalán lesz június 24–26-án. „A szövegeket pedig otthon nézhetik – hallgathatják: de, akárcsak ha sétálnánk a városban, higgyük el ezekben a napokban, hogy egy ideális világban élünk, egy ideális Európában.” javasolja Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezését. A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary (az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata), 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú eseménynek. Regina Rusz, az EUNIC Hungary soros elnöke, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója hangsúlyozza: „Feladatunk, hogy képviseljük az európai értékeket és együttműködésünkkel láthatóvá tegyük Európa kulturális sokszínűségét.”

Résztvevő országok: Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

Az idei rendezvény Budapest Főváros Önkormányzata és Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Az Irodalom Éjszakájára Debrecenben a korábbi tervektől eltérően szabadtéri helyszíneken kerül sor a DEkulT Utcák programsorozat részeként, a művek részleteit június 26–28-án a Csokonai Színház színművészei előadásában hallhatjuk.

Bővebb információ a www. irodalomejszakaja.hu weboldalon és a rendezvény FB-oldalán facebook.com/irodalomejszakaja érhető el.