A magányos utazó – biennálé nélkül

Székely Andrea | 2020-10-12

Beszámoló és összegzés a X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé válogatásáról.

Szomorúan írom ezt a cikket, mivel egy magányos utazó beszámolójává vált a megtekintett előadások sokaságáról való összegzés. A kiválasztott produkciókat sem a kaposvári közönség, sem a szakma nem láthatja így együtt. Nem nézhetitek meg azokat az előadásokat, amelyeket szeretném, hogy mindenki lásson, nem jönnek el a külföldi és határon túli színházak társulatai kiváló produkcióikkal. Az idei biennálé egy színházi rendező hosszú utazásának gazdag, sokszínű élményekkel, váratlan, meglepő pillanatokkal teli leírása marad. Sokat láttam, tanultam és gondolkoztam a válogatás közel egy éve alatt, jegyzeteltem, összegeztem magamban az észrevételeimet, folyamatokat próbáltam meglátni, átlátni, megérteni.

A jelentkező színházak gyerekelőadásait néztem, kerestem meg, többnyire azokat, amelyeket egy-egy társulat olyannak ítélt meg, hogy büszkén bemutatnának egy szakmai fesztiválon. Egyszóval a társulatok már válogattak. Közben én is keresgéltem, figyeltem az újabb produkciókat.

Több mint 100 előadást láttam, s több, mint 12.000 km-t tettem meg autóval, vonattal, busszal. Láttam előadásokat nagyszínházakban, kis stúdiószínházakban, művészeti galériában, pinceszínházakban, osztálytermekben, művelődési házak tereiben, színpadi nézőterein. Lezárult a válogatás, s vártuk a nagy eseményt, a BIENNÁLÉT! Mindent előkészített az ASSITEJ és a Kaposvári Csiky Gergely Színház, de májusban a járványveszély miatt már nem lehetett megtartani a fesztivált, majd októberben sajnos ugyanezért ismét nem. Így az egész esemény az én képzeletemben létezik. Megpróbálom átélhetővé tenni mások számára is, nektek, akik szívesen vettetek volna részt és figyeltetek volna a többiekre, vitatkoztatok volna velem és egymással, megrendültetek volna úgy, mint én sok előadás után, sírtatok és nevettek volna együtt és külön-külön.

Igyekszem alább rendszerbe szedni a válogatás adatait, tényeit, tapasztalatait.

1. TÉNYEK, ADATOK:

2. ELŐADÁSOKRÓL:

3. SZEMÉLYES:

 

Székely Andrea
rendező, főiskolai oktató
a X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé válogatója