12. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP

Art Limes | 2022-10-19

A 12. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Somorján 2022. október 21-30. között, mely a város első művésztelepe.

Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A tizenegy évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint ötvenöt szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenkettedik találkozó címe és témája: "CSEND"

A modern kor embere kiszakadt a hagyományok által teremtett összhangból, a világot egyre inkább csak a médián keresztül ismeri. Ez a fajta kommunikáció pedig nem enged teret a személyes találkozásnak és a megismerésnek. Pedig az emberi elmét leginkább a „csend” fogalma vezeti a megélés felé, a szüntelen információáramlás, szóörvény közepette az ember a csendben találja meg önmagát, ahol az ego és elme hallgat. A csend az egyetlen jelenség, aminek nincs közvetlen gyakorlati haszna, ezért ellenáll a technicizálódott társadalom haszonelvű gondolkodásának. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal.

A művésztelep alkotói: ANTAL Malvina (RO/HU), BERKES Csilla (HU/SK), ESSE BÁNKI Ákos (HU), ELEKES Károly (RO/HU), KOROKNAI Zsolt (RO/HU), LÁSZLÓ Dániel (HU), MAJOROS Áron Zsolt (HU), MAYER Éva (SK/HU), MÉRY Beáta (SK/HU), M. KISS Márta (SK), OLÁH Sándor (HU), SZABÓ Ottó (HU), SZTOJÁNOVITS Andrea (HU)

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI

♦ PREZENTÁCIÓK - Egyéni bemutatkozó prezentációk a művésztelep alkotóival

Időpont: 2022.10. 24– 25., 19:00 órakor

 Helyszín: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja

 

♦ KIÁLLÍTÁS-  a művésztelepet záró "CSEND” című kiállítás megnyitója

Időpont: 2022.10. 29., 18:00 órakor

Helyszín:  KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja

Köszöntőt mond I Príhovor: OROSZ Csaba (SK) Somorja polgármestere és MAYER Éva DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens

Megnyitja: DR. HABIL TOLNAY Imre (HU) képzőművész, egyetemi tanár

Zene: BAKOS Bettika (HU) ének, MAYER József (HU/SK) gordon előadóművész

A kiállítás 2022.11.30-ig látogatható.

 

♦ KONCERT-  BETTIKA SEPTET (HU/SK) 

Időpont: 2022. 10. 29., 20:30 órakor

Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja

Közreműködnek: BAKOS Bettina (HU), BORKÓ Attila (HU), CSINTALAN György (SK), DÉVÉNYI Zoltán (HU), KOLLÁRIK Barnabás (SK), MAYER József (SK/HU), RICHTER Ambrus(HU)
 

A DUNARTCOM további aktuális eseménye - a "KONTEMPLÁCIÓ” című tárlatunk a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatásából ad betekintést a „transzcendenshez” kötődő alkotásainak szemléltetésével.

Helyszín: MANK Galéria, 2000 Szentendre, Bogdányi út 51. 

https://alkotomuveszet.hu/kontemplacio/, https://www.facebook.com/events/428564622721170/?ref=newsfeed

WEB oldal: www.dunartcom.hu
 

A művésztelep szervezői: DUNARTCOM (SK), MAYER Éva DLA (SK) Munkácsy-díjas képzőművész

 
Társszervezők: HERMÉSZ NÉMET-MAGYAR KULTURÁLIS EGYESÜLET (HU), SOMORJA (SK), MAJOROS Áron Zsolt (HU) szobrász, ID. MAYER József (SK), ID. MAYER Éva (SK)
 
A művésztelep védnökei: DOLÁN György (SK) festőművész, MAYER Éva DLA (SK)

A művésztelep és kiállításának létrejöttét támogatták:  SOMORJA Város, KULTMINOR, NKA

Külön köszönet: Bárdos Kinga, Czira Mária, Dömötör Márta és cs., Halász István és cs., Hertel Mária és cs., ifj. Katona András és cs., Kausitz György és cs., id. Mayer Éva, id. Mayer József, ifj. Mayer József, Mayer Szilvia, Méry János, Mészáros Péter és cs., PaedDr. Mgr Myjavec Pál PhD., Süli János és cs., Špalek Terézia, Szabó Mihály és cs.

Média: Pátria Rádió, RTVS, Új Szó, Magyar7, Múzsa, Hírek.sk, Csallóköz, Paraméter, Felvidék.ma, Országút, Barátság, Art Limes művészeti folyóirat, ATELIER művészeti folyóirat

További képek