HADAL OF MY AQUARIUM

Art Limes | 2022-10-28

Koszorús Rita kiállítása a Pozsony részét képező dunacsúni (Čunovo) művészeti galériában, a Danubiana Meulensteen Art Museumban.

 „Amikor átélünk valamit, abban a pillanatban valójában nem tudatosítjuk maradéktalanul, hogy mit érzünk éppen. Az érzés erősebb, mint a jelenvaló pillanat, ezért a jelent érintő érzéseink nem teljesek. Csak a múlthoz kapcsolódó érzések ilyenek, s ezért tűnik számunkra olyan gyönyörűnek.” Virginia Woolf


 

"A kiállítás címe a szürrealista térben átélt érzésekre támaszkodik. Az akváriumom hadálja olyan hely, amely az akváriumot az óceán legmélyebb fenekével kapcsolja össze. A hadál az a zóna, ahova az ember még nem jutott el. Magántulajdonú óceáni mélyárkok: más emberi lények számára hozzáférhetetlenek. Egy hely az óceán legalján, amely a lakásakvárium felszíne alatt található. Az eltűnt idő, amelyet keresek és megtalálok és a biztonság érzését jelentő absztrakt hordozóelemmé formálok. Ismert, bejárt s megfejtett anyaggá. Olyan helyzeteket teremtek, amelyek vizuális formák segítségével jelenítik meg az időszerű kontextust. Kollázs a térben. Képek mint objektumok, objektumok a képekben. Folyékony kövek és szilárd hullámok. Az emlékek alakzatai, melyek már rég nem hiánytalanok. Az időtől megkopott, megrongált, általa formált töredékek. Alámerülök a nagy víz mélyébe, az átlátszóság elemzésébe, az átalakulás megértésébe, a bizonytalanság és a káosz megragadásába. A víz elpárolgott, s most a jeget verdesi egy növekvő hullám. A szabadságot keresem. Azt akarom, hogy mindannyian érezzük. Az időt festem, megállítom, kitalálom a valóságot, mert az igazi gyakran. Korlátai dacára meghajlítom a képet. Beleütközöm a szélébe, amely alatt át akarok úszni. Ehhez azonban nem vagyok elég jó úszó. Inkább átmászok rajta. Leülök a szőnyegre és összegyűröm az agyagot. A sátorban éjszakázom, és nem félek. A képzeletbeli cél csak egy lépéssel van hátrább. Úton vagyok valahova és az otthonomat keresem. Keresem az elveszett időt, gömbölyded formával pótolom.  Nem akarok emlékezni magamra. Emlékezni akarok magamra."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Életrajzi vázlat

Koszorús Rita 1989-ben született Pozsonyban (Bratislava); képzőművészeti tanulmányait a pozsonyi Iparművészeti Iskolában kezdte Josef Vydra tanítványaként. Ezt követően a 2008 és 2014 közötti években a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán (Vysoká škola výtvarných umení) folytatta a tanulmányait, előbb a szabad grafika szakosztályán, majd a festészeti tanszéken a Daniel Fischer professzor által irányított műteremben. 2013-ban a budapesti Képzőművészeti Akadémia ösztöndíjasa volt: tanulmányaiban Bukta Imre irányította. Rezidenciaprogramok résztvevőjeként többször tartózkodott külföldön – például Berlinben, Párizsban, Portóban és Budapesten. Munkáival egyéni és csoportos kiállításokon is aktívan szerepel, otthon és külföldön egyaránt. Az „Év festménye” elnevezésű versenyen négyszer is döntőbe jutott, egyszer pedig a Novum Alapítvány versenyének döntőse volt. 2021-ben az Általános Hitelbank (VÚB) „Az év festménye” nevű versenyén ő szerezte meg az első helyet. A művésznőt a budapesti VILTIN Galéria képviseli. Koszorús Rita alkotásai magángyűjteményekben és galériákban is megtalálhatók.

 

HADAL OF MY AQUARIUM[1]

 

[1] Az eredeti cím is angolul van; jelentése: Az akváriumom hadálja. A hadál földrajzi, illetve oceanográfiai szakkifejezés: az óceánok legmélyebb részét jelenti, a mélytengeri árkok alját. – A fordító jegyzete.

 

(2022. szeptember 10. – 2022. október 23.) 

G. Kovács László fordítása

További képek