Műveljük kertjeinket!

Art Limes | 2022-11-18

Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban, 2022. november 27-től.

November 27-én nyílik meg a nagyközönség előtt a kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi viszonylatban is jelentős mesterének, Bukta Imrének kiállítása, Műveljük kertjeinket! címmel. A művész születésének 70. évfordulója alkalmából létrejött tárlaton kizárólag új művek jelennek meg. A művész a legkorszerűbb technikákra épülő látvánnyal közvetíti azt a világot, ami körülöleli őt a vidéki Magyarországon. A kivételes művészeti esemény több mint 1000 m2-en, a Godot Kortárs Művészeti Intézet óbudai, négyszintes kiállítóterében látogatható jövő tavaszig.

Utoljára 10 éve, 2012-ben jelentkezett hasonló jelentőségű kiállítással a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő jelentőségű alkotója, Bukta Imre. Az akkori, műcsarnokbeli eseményt nagy érdeklődéssel várta a szakmai közvélemény, de a nagyközönség számára is kihagyhatatlannak bizonyult: azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, melyre több látogató lett volna kíváncsi. Miért számít különlegesnek ez a kiállítás Magyarországon? Egyik ok lehet, hogy a Godot Intézet egy olyan időszakban vállalkozik egy méreteiben is kiemelkedő tárlatra, amikor a rezsiválság miatt a hazai kiállítóterek többsége ideiglenesen bezárásra kényszerül. De főként művészeti szempontból kiemelkedő az esemény: egyrészt a műalkotások magas esztétikai színvonala miatt, és azért is, mert a tárlatnak aktuálisan fontos a mondanivalója. Az alkotások kifejezetten erre a projektre készültek, több mint félszáz táblaképet festett a tárlatra az idén hetvenéves művész és számos olyan új installációt hozott létre, amelyet kizárólag ezen a kiállításon lehet megtekinteni – a nyugat-európai és amerikai gyakorlatnak megfelelően egyedileg épített terekben, ahogyan az tíz évvel ezelőtt a Műcsarnokban is történt.

Gulyás Gábor kurátor elmondta, hogy a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokaknak fontosak:

„mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka. Bukta Imre művei ezekre a kérdésekre a magas művészet eszközeivel reflektálnak, árnyalt és gazdag jelentésrétegeket teremtve” – emelte ki a kurátor.

 

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban. A mostani tárlat arra a kivételesen sikeres projektre is reflektál; mindkettő rendezője ugyanaz a művészeti szakember: Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója, jelenleg független kurátor.

 

Műveljük kertjeinket!

BUKTA IMRE Látogatható: 2022. november 27. – 2023. április 30. Nyitva tartás: kedd – vasárnap 11:00 – 19:00 között Godot Kortárs Művészeti Intézet

Budapest III. kerület, Fényes Adolf utca 21.

Forrás