A kortárs híres mesterek között

Art Limes | 2023-01-02

Balog Béla (1970.,Zenta) ma Budapesten élő digitális képzőművész 2022-ben kifejtett alkotótevékenységét Donatello-díjjal ismerték el. December 27-én Olaszországban, Firenzében a Donatello-díj egyik főkurátora jelentette be ünnepélyesen, hogy több képzőművésszel együtt a vajdasági származású, Zentához és Szabadkához kötődő Balog Béla is megkapta a rangos nemzetközi elismerést.

Képzőművészettel hosszabb ideig tartó magántanulmányok után viszonylag későn kezdett foglalkozni. A nyilvánosság elé csak 2022 januárjában lépett, és egyetlen esztendő alatt szinte megismerte képeit a világ. Amerikai, ázsiai és európai képtárak pályázatain érte el sikereit, számos csoportos és több egyéni kiállításon léphetett közönség elé. Több rangos elismerést is kiérdemelt, e sorban különösen jelentős egy nemzetközi top-díj, a Gold List Award (Aranylista-díj), amelyet a Redwood Media Art Group (New York, Miami, San Diego művészeti vásárok szervezője), a Discovery Art Fair (Berlin, Köln, Frankfurt művészeti vásárok szervezője), a Firenzei Biennálé szervezője és az izraeli Art Market Magazin konzorciuma ítélt Balog Bélának, mint a 2022-ben a világ legjobb 50 kortárs művésze egyikének. Októberben a világban egyre elismertebb grúz képtár, a tbiliszi központú Upward Galéria meghívta az Őszi pillanatok című pályázatára. Ide a Híd című alkotását küldte, és második helyezett lett. Nagy siker ez, mert két igen híres képzőművész közé kerülhetett: a nyertes az amerikai Allan Linder lett, aki a világban képei mellett különösen is ismertté vált a Berlini falra festett graffitijével. A harmadik helyen pedig az egyik legjobb absztrakt festő, az iráni Mina Karemi végzett.

A Donatello-díj az egyik legrangosabb művészeti díj, ahogy az Arno partján mondják, amelyet Firenze szívében ítélnek oda. Salvatore és Francesco Daverio Russo főkurátorok azok közül a nemzetközi kortárs képzőművészek közül válogatnak, akik alkotómunkájuk eredményességével érdemesek voltak idén erre az elismerésre. A díj fontos mérföldkő a művészi karrierben.

A díj névadója Donatello (Donato di Nicolò di Betto Bardi. Firenze, 1386 – Firenzei Köztársaság, 1466) volt, az első szobrász, akiben koncentráltan jelent meg a quattrocento elementáris teremtő ereje. Az olasz reneszánsz szobrászat legzseniálisabb művelője. Nagy alkotói szabadságot követelt magának és részletesen, mélyrehatóan ismerte az antik kultúrát. Leginkább a római művészet racionalitását kedvelte. Fiatalon,1404 és 1407 között született Dávidot ábrázoló márványszobra, amely sokáig a hazafiság szimbóluma volt. Michelangelo később elkészített monumentális Dávid-szobra azonban ismeretségben és jelentőségében maga mögé szorította Donatello alkotását.

A Donatello-díj kiosztása 2023. január 21-én Firenzében, a Borghese palotában lesz. Ez alkalomból sor kerül a Kortárs híres mesterek című művészeti kötet bemutatására is. A kötetben interjúkat és cikkeket találhatunk, amelyek mélyrehatóan fókuszálnak a kortárs művészetre. A kiadványban szólnak a díjazottakról is, és egy-egy alkotást közölnek tőlük. Balog Béla a Tudatprofilok (80X80 cm) című alkotásával szerepel a könyvben.

Bátkai István József/ Magyar Szó