„Az égen szlovákiai magyar nap ragyog”

Art Limes | 2023-01-07

Képző-és iparművészeti pályázati felhívás Grendel Lajos Kossuth-díjas író 75. születésnapjára emlékezve.

„…örülök, hogy a magyar irodalom szerves részének tekinti a műveimet, holott a cseh hatás is jelentős. A legnagyobb gondban a szlovák könyvterjesztők vannak. Hol a világirodalomba helyezik a könyveimet, hol a szlovákba. Jókat kuncogok ilyenkor magamban. Én természetesen a magyar irodalom része vagyok, ez nem kétséges. De Pozsonyból magyar írónak lenni egy kicsit más, mint budapestinek.”  Grendel Lajos

A pályázat kiírója:  Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (FEMSZE)

Tematika: a pályázati felhívásban javasolt témák:

1/ az Éleslövészet, a Galeri, az Áttételek regénytrilógián keresztül bemutatni, hogy Grendel:  „Az egyéni, nemzedéki, nemzetiségi sors- és létproblémáit háromszor, három irányból, hasonló módszerekkel körbejárva […] kegyetlenül leszámol az egyéni és közösségi illúziókkal, hagyományokkal, irodalmi konvenciókkal, s ezzel végrehajtja a szlovákiai magyar széppróza első jelentős eredményekkel kecsegtető újítását.” (Szeberényi Zoltán irodalomtörténész)

Grendel Lajos: Éleslövészet, Galeri, Áttételek   olvasható

2/  Grendel Lajosról készült portré.                  

A kiállítás helyszíne: Budapest, 2023 tavaszán

Pályázók köre:nemzetközi, a részvételre professzionális képző-, és iparművészek pályázhatnak                                                               

A pályaművek mérete: a kész mű maximális mérete nem haladhatja meg a 150 x 150 centimétert, térbeli műveknél a 120 x 50 x 50 cm a maximális méret

Beadási határidő: 2023.február 28.

Pályázat részletei: A zsűri  olyan műveket fogad be, amelyek 2021-23 között jöttek létre. A zsűrizés első körben online formában történik, kérjük a munkáikról jó minőségű reprodukciót küldjenek a femsze@gmail.com email címre, melyeket a készülő katalógusban fel tudunk használni.  A katalógusba csak az elküldött és megfelelő reprodukciókat áll módunkban betenni! Minden művész három alkotással pályázhat, a sorozat egy műnek számít, a darabszámot a zsűri korlátozhatja.   A zsűrizés eredményéről értesítés küldünk, a beválogatott munkák átvételének helyszínéről, időpontjáról szintén. A műveket kiállításra kész állapotban kell beküldeni (az alkotó neve, lakcíme, mű címe, technika, a mű mérete és készítésének éve, mindez a mű csomagolásán és a hátlapon is legyen elhelyezve). A munkákat csak megfelelő védőcsomagolással ellátva vesszük át. A postán beérkezett művek sérüléséért felelősséget nem vállalunk. A tárlat végén a megadott időpontban át nem vett műveket egy évig megőrizzük, azon túl nem áll módunkban felelősséget vállalni értük.

Zsűrizés: A kiállításra kerülő műveket öt tagú szakmai zsűri válogatja. A zsűri döntése nem fellebbezhető meg.

A zsűri tagjai: Az online zsűrizésen beválogatott műveket a begyűjtés után a zsűri újból megtekinti és javaslatot tesz a díjazásra.

Katalógus: A rendezvényre kétnyelvű katalógus készül, melyből minden kiállító egy példányt kap. A katalógusban csak azokat a műveket áll módunkban szerepeltetni, amelyekről megfelelő digitális fotó érkezik.

Műtárgyfotó: a/ 2 db digitális profi fotót kérünk semleges háttérrel, a katalógus számára alkalmas minőségben, a fotós nevének feltüntetésével, a fotó felbontása 400 dpi, JPG formátum.

Adatlap: b/ word formátumban kérjük, mely tartalmazza a pályázó mű adatait: cím (angolul is), méret, anyag, technika, készítés éve, a fotós neve, c/  személyes adatok: rövid CV (név, születési hely, év, lakcím, telefon, fax, e-mail, honlap, iskolai végzettség, az intézmény és diploma megjelölésével, évszámmal, a legfontosabb 5 kiállítás, díjak, 1 db portréfotó a művészről max. 10 cm x 10 cm méretben 300 dpi felbontásban, JPEG formátumban

A beadással a művész hozzájárul, hogy a műtárgyról készült fotó az eseményt ismertető, média, internet, újság, közösségi oldalak, stb. kommunikációs felületeken és a katalógusában szerepeljen, amiért sem most, sem a jövőben jogdíjra, költségtérítésre, bármilyen egyéb díjazásra nem tart igényt.

Tóth László író szerint Grendel Lajoson kívül nincs szlovákiai magyar író, „aki mind műveivel és azok visszhangjával, mind pedig egész tevékenységével egyszerre két nemzeti irodalomnak is oly mértékben és egyidejűleg alkotóeleme, alakító szereplője tudott lenni, mint ő a magyarnak és a szlováknak”.

 

További Információ a femsze@gmail.com email címen és a +36 70 217 0280 telefonszámon.