3. BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL

Art Limes | 2023-08-10

A Budapesti Illusztrációs Fesztivált 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy kétévente ismétlődő pályázati formában reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket, mely a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabb fejlődő, leginnovatívabb ága. A kiállítások, kapcsolódó rendezvények által ösztönözik a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához, láthatóvá teszik a fiatal tehetségeket, hosszabb távon reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

3 . B U DA P E S T I   I L L U S Z T R ÁC I Ó S   F E S Z T I VÁ L

K A T E G Ó R I Á K:

A nyílt pályázatot  (a nemzetközi gyakorlatot követve)az alábbi kategóriában hirdették meg:

1. Szépirodalmi illusztráció (Fiction): szabadon választott művek, felnőtt- és gyermekirodalmi, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásainak, vers, novella, regény illusztrációja,

2. Tudományos művek illusztrációi (Non fiction): természettudományos, technikai, turisztikai, felvilágosító stb. illusztráció,

3. Szöveg nélküli lapozók, böngészők, narratív képkönyvek (silent book),

4. Évfordulós irodalmi pályázat: illusztrációk az alábbi, idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére: Petőfi Sándor, Madách Imre (Petőfi  Kulturális Ügynökséggel  együttműködésben).

A fesztivál a Graphifest rendezvénysorozat keretében valósul meg és része a Budapest Könyvfőváros eseménysorozatnak. Szervezői és a kiállítás kurátorai Herbszt László, illusztrátor-tervező grafikus (MOME) és Révész Emese, művészettörténész (ELTE BTK).

A pályázaton nem csak megjelent könyvek képeit, hanem terveket is kiállítanak, így a legfiatalabb nemzedék is lehetőséget kap a bemutatkozásra. A pályaművek közül szakmai előzsűri választja ki a kiállított műveket. Az illusztrációkat 100×70-es, nagy méretű printeken mutatják be. A kiállítás október közepén megjelenő illusztrált katalógus kíséri.

A korábbi évekhez hasonlóan a törzsanyag tárlatát egy-egy külföldi ország illusztrációs művészetét bemutató kiállítás kíséri. Idén Csehország a vendég kiállító. A világszínvonalú cseh illusztráció legjobb alkotóinak műveit a Csirimojó kiadó alapító főszerlesztője, Flóra Peťovská válogatta. Díszvendég a prágai Baobab kiadó alapítója, grafikus művész, Juraj Horváth. A Fesztivál időtartama alatt szakmai programok (workshopok, könyvbemutatók) kerülnek megrendezésre a MOMÉ-n és a Krea Design Iskolában.

A szakmai zsűri által jutalmazott legjobb művek alkotói értékes pénzdíjakban részesülnek.

K AT E G Ó R I Á K:

Legjobb gyermekkönyv illusztráció (Móra Kiadó díja), Legjobb felnőtt irodalmi illusztráció, Legjobb képkönyv (silent book) (Csimota Kiadó díja), Legjobb non fiction illusztráció (Atheaneum Kiadó díja), Legjobb pályakezdő alkotás (Pozsonyi pagony Kiadó díja), Legjobb Petőfi-Madách illusztrációk: 1., 2., 3., díj (Petőfi Irodalmi Ügynökség díjai), Legjobb Csokonai és Borbély Szilárd-illusztráció (Debrecen város díja), Gyulai Líviusz-díj (Illusztrációs életmű díj)

E S E M É N Y N A P TÁ R: augusztus 16 – szeptember 15.

Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd Évfordulós Irodalmi Kiállítás

Megnyitó: augusztus 15.,18 óra, helyszín: Debrecen, Bényi Galéria

Október 14–28.

A törzsanyag tárlata és cseh illusztrációs tárlat

Megnyitó: október 13., helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Ground

Október 27–november 11.

Petőfi Sándor és Madách Imre Évfordulós Irodalmi Kiállítás

Megnyitó: október 16., helyszín: Központi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A  F E S Z T I VÁ L  K I E M E LT  K Í S É R Ő P R O G R A M JA: október 20–december 20.

Silent Book Kiállítás

A szöveg nélküli képeskönyvek (képkönyvek vagy csendes könyvek) a kortárs illusztráció leggyorsabban fejlődő ága. Bemutatkozik a Egri Bródy Sándor Könyvtár több mint 100 darabos Silent book gyűjteménye a legjobb hazai alkotók műveinek kíséretében.

Megnyitó: október 19., helyszín: Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Galéria, Budapest

Kapcsolat: illusztraciosfesztival@gmail.com

A kísérő programok és további információk végett kísérje figyelemmel az Illusztrációs Fesztivál Facebook oldalát.

További képek