Imaginációs gyakorlatok – MAYER Éva képzőművész kiállítása

Art Limes | 2023-08-20

A tárlat a kiállító művész körülbelül öt évvel ezelőtt elkezdett grafika-installációinak, grafikai sorozatainak a folytatása és továbbgondolása.

A korábbi és a legfrissebb alkotásokból válogató kiállítás olyan témákat jár körbe, amelyek a hittel, a magánszférával és a nyilvánossággal, a belső, személyes értékekkel, valamint a kollektív, társadalmi normák és az egyénre nehezedő elvárások közt feszülő ellentmondásos viszonyrendszerrel, a személyes traumákkal és a társadalmi szinten tabunak számító kérdésekkel foglalkoznak.
Mayer Éva munkáinak és személyes tapasztalatainak középpontjában évek óta a remény, az elfogadás és az elengedés, a gondviselés, valamint a gondoskodás vágyának kérdéskörei állnak; az anyaságot, a gyermekre várakozást és annak hiányát, valamint az ebből fakadóan átélt traumatizált helyzeteket dolgozza fel alkotásaiban, egy általa kifejlesztett, egyedi grafikai és festészeti technikával. Különleges, kísérleti grafikái üveg- és akvarell anyagok, illetve különböző szkennelési, előhívási és 3D-s modellezési technikák kombinációjából jönnek létre. Személyes tapasztalatait, traumáit univerzális szintre emeli, egyrészt vizuális eszközökkel, másrészt a sors- és nőtársakkal folytatott beszélgetések során, valamint gyermektelen és gyermekes anyáktól anonim kérdőív alapján összegyűjtött szöveges történetekkel, babaváró imákkal.
 
Művei, többek között méhsejt-motívumú alapformáival, komplex szimbólumrendszerükkel, a mikro- és makrovilágból kölcsönzött elemeivel a termékenység, a rend és rendetlenség, a pusztulás és tisztulás, a hit és remény, az elfogadás és elengedés, a dolgok helyre rakásának és megértésének kérdéseit vetik fel, de a növekedésre és a sikeres fogantatásra is utalnak. A kiállított munkák lényegében egy imaginációs gyakorlat részei, melynek során az alkotó belső gyógyító képeken keresztül jeleníti meg korábbi emlékeit, valamint jövőbeli vágyait, segítve azok megvalósulását.
 
MAYER Éva (1983) Pozsonyban született, Somorján és Budapesten él és alkot. Tanulmányait 2008-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelőtanár szakán. 2018-ban doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik, több kurátori projekt is kötődik nevéhez. A 2011 óta működő DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep ötletgazdája és főszervezője. 2014 óta egyetemeken oktat, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem média design tanszék főiskolai docense.
 
Munkáiban évek óta foglalkozik az aktuális társadalmi-, szociális, szociológiai problémákkal, melyek szorosan összefonódnak a személyes életében megtapasztalt élményeivel. Gyakran olyan tabu témákat feszeget, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyászfeldolgozás, illetve a hittel és vallással kapcsolatos kérdéskörök gondolatisága. Az egyén és a társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte foglalkoztatja. Munkáinak személyes hangvételű mondanivalóját a kollektív tudat bevonásával egyetemes érvényűvé formálja. Foglalkoztatja a grafika „térgrafikává” való alakítása, grafika-installációi gyakran helyspecifikusak és meghatározó, szerves részét képezik a térnek. Műveit gyakran szakrális terekbe helyezi, ahol szokatlan párosításként, egymást jól kiegészítve működik a köznapiság és a szakralitás. Az installációk mellé gyakran hangot és mozgóképet is párosít.
 
A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál hivatalos programjának része.
 
Kiállításmegnyitó: 2023. szeptember 7. (csütörtök) 18:00 óra
 
Köszöntőt mond: Fonti Krisztina alpolgármester
 
A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész
 
Zene: Bettika Trió
 
Mayer Éva képzőművész tárlatvezetése: 2023. szeptember 14. (csütörtök) 18:00
 
Utazás a Belső Gyermekhez imagináció Elekes-Czaga Orsolya klinikai szakpszichológussal: 2023. szeptember 21. (csütörtök) 18:00
 
Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Főkép:
Mayer Éva: PARADICSOMON KÍVÜL, 2023, egyedi vegyes technika, 105 x 103cm