IMAGINÁCIÓ - 13. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP

Art Limes | 2023-09-28

A 13. DUNARTCOM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre Somorján 2023. szeptember 29. – október 08. között, mely a város első művésztelepe.

Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánunk teremteni. A tizenkét évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhetven alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint hatvan szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenharmadik találkozó címe és témája: "IMAGINÁCIÓ"

Az imagináció a latin imago szóból ered, jelentése: kép, hasonmás, látszat. A pszichológiában az imagináció egy olyan eljárás, mely során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket éli újra az elme új kontextusban egy kísért meditáció segítségével. Relaxált állapotban belső képeket hívunk elő strukturált módon, illetve az adott témához igazítva. A pszichés folyamatok alakot öltenek, a tudattalanunk sokszor szimbólumokkal üzen. A képalkotás során az élményeink tudatosulnak, így fejlődéshez, nagyobb fokú egészséghez vezetnek. A megengedő, befogadó viszonyulás során megtörténhet a saját válaszok megtalálása, a mély belátás, és az erő megérkezése a kívánt változáshoz. Akár a Belső Gyermeket hívó imaginációval lesz lehetőség dolgozni a képzeletünkben előhívódó gyógyító képek segítségével. A mindannyiunkban ott élő kicsi énünkkel, a Belső Gyermekkel való kapcsolatfelvétel, értő-érző odafordulás segíthet egy lépést tenni jelenlegi elakadásaink oldásában, álmaink valóra váltásában.

A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓI: B. RAUNIO MARIA (FIN), CSEKE SZILÁRD (HU), GAÁL KATA (HU), MAJOROS ÁRON ZSOLT (HU), MAKKAI-KOVÁCS BEATRIX (HU), MAYER ÉVA (SK/HU), MÉRY BEA (SK/HU), MIKLÓS HAJNAL (RO/HU), ORBÁN ELŐD (RO/HU), RAJCSÓK ATTILA (HU)

A MŰVÉSZTELEP PROGRAMJAI:

2023.10.4–5. I 4–5.10.2023, 19:00

EGYÉNI BEMUTATKOZÓ PREZENTÁCIÓK A MŰVÉSZTELEP ALKOTÓIVAL 
Helyszín: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja

2023.10.06. I 06.10.2023, 20:00

KONCERT: BETTIKA SEPTET (HU/SK)  
Közreműködnek: BAKOS BETTIKA (HU), BORKÓ ATTILA (HU), DÉVÉNYI ZOLTÁN (HU), KOLLÁRIK BARNABÁS (SK), MAYER JÓZSEF (SK/HU), RICHTER AMBRUS (HU), VARJU ATTILA (SK)    
Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja

A MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA: "IMAGINÁCIÓ”

A megnyitó időpontja: 2023. 10. 07., 19:00 óra 

Helyszín: KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja

Köszöntőt mond: OROSZ CSABA (SK) Somorja polgármestere

MAYER ÉVA DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens

Megnyitja: FAZAKAS RÉKA (HU) kurátor, művészettörténész

Zene: SZOMBATHELYI PATRIK (HU) zenész

A kiállítás 2023.11.07-ig látogatható.

WEB oldal: www.dunartcom.hu

A művésztelep szervezői: DUNARTCOM (SK), MAYER Éva DLA (SK) e-mail: mayereva83@gmail.com, Tel.: +36 30 261 6307  

Társszervezők:  HERMÉSZ NÉMET-MAGYAR KULTURÁLIS EGYESÜLET (HU), SOMORJA - ŠAMORÍN (SK), MAJOROS ÁRON ZSOLT (HU), ID. MAYER JÓZSEF (SK), ID. MAYER ÉVA (SK)

A művésztelep védnökei: DOLÁN György (SK), MAYER Éva DLA (SK)

A művésztelep és kiállításának létrejöttét támogatták: Somorja Város-Mesto Šamorín, Kultminor, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, MAMSZE

Külön köszönet: Bárdos Gábor, Bárdos Kinga, Czira Mária, Dömötör Márta és cs., Halász István és cs., Hertel Mária és cs., ifj. Katona András és cs., Kausitz György és cs., id. Mayer Éva, id. Mayer József, ifj. Mayer József, Méry János, Süli János és cs., Špalek Terézia, Szabó Mihály és cs.

Média: Pátria Rádió, RTVS, Új Szó, Magyar7, Múzsa, Hírek.sk, Csallóköz, Paraméter, Felvidék.ma, Országút, Barátság, Art Limes, Atelier, Atempo.sk--

Mayer Éva DLA
képzőművész / artist
kurátor / curator: www.dunartcom.hu
Budapesti Metropolitan Egyetem, főiskolai docens / 
Budapest Metropolitan University, college associate professor