KOVÁCS GÉZA, a Mesebolt Bábszínház igazgatója életműdíjas!

Art Limes | 2023-11-14

Kovács Géza, Blattner Géza-díjas bábművész. 1985-től 1998-ig a kecskeméti Ciróka Bábszínházat irányította. Közben barátaival létrehozta a Maskarás Céhet, mellyel kiléptek az óvó színházi falak közül, visszavitték a műfajt oda, ahonnan eredt: az utcákra és terekre. Produkcióikkal az egész világot bejárták. 2004: a zalaegerszegi, s Zala megyei önkormányzat felkérésére alapító igazgatója lett a Griff Bábszínháznak.

2009. óta a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Irányításával – a színházi kritikusok és a színházi szakma véleménye szerint - a Mesebolt az ország meghatározó, a vidék egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert gyermekszínházi műhelyévé vált.

A társulat idehaza és külföldön is várt fellépője a színházi fesztiváloknak. Előadásaik és alkotóik Kovács Géza igazgatása alatt 20 hazai és 3 külföldi elismerést érdemeltek ki. Köztük a legnagyobb szlovákiai színházi fesztivál fődíját, vagy idehaza a színházi kritikusok díját, s két alkalommal a legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat. De átvehették a város Weöres Sándor-díját is.

Kovács Gézának elévülhetetlen érdemei vannak a magyar vásári bábhagyomány megőrzésében, megújításában.  Rendeztett Budapesten, Pécsett, Győrött, Egerben, Szegeden, Békéscsabán, Kecskeméten, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben. Dogozott a Centrál Színházban, s a Nemzeti Színházban is, mint bábos társrendező. Számos bábjátékot írt.

Játszott szóló bábjátékot felnőtteknek, gyermekeknek.  Oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt évtizedekben sok fiatal művészt indított el a pályán.

Ars poeticáját így fogalmazta meg: „Olyan bábszínházban hiszek, amely képes formálni, alakítani környezetének arculatát, kulturális igényszintjét, amely feltámaszt és éltet, amely részt vesz otthonának hétköz- és ünnepnapjaiban, amely önmaga is képes ünnepeket teremteni. Olyan bábszínházban hiszek, amely egyszerre tiszteli a hagyományokat, épít ezekre és egyben képes ezeket korszerű bábszínházi formában megmutatni. Egyszerre megőriz és megújít.”

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum