15 éves fiatalok rendezik a Ferenczy Múzeum kiállítását

Art Limes | 2024-05-02

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel 2023 tavaszán. Az időről-időre megújuló, ötéves állandó tárlat első szekciójában Haász István és Ladik Katalin kamara-kiállítása után az FMC fiatal diákkurátorainak válogatása látható Finom életek – A gyűjtemény diákszemmel címmel, május 5-től.

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) diákkurátorai mindannyian lelkes, művészetrajongó fiatalok, rendszeres múzeumlátogatók, akik az FMC szakkörein, táboraiban és múzeumpedagógiai programjain vesznek részt évek óta. A múzeumi centrum diákkurátori programjával betekinthettek a kulisszák mögé: megismerték a múzeum gyűjteményét és tárlatait, s egy-egy kiállítás nagyköveteként iskolájukban népszerűsítik a múzeumot és tárlatvezetéseket tartanak diáktársaiknak. A program célja: a múzeum kiállításait a diákok szemszögéből, érdeklődésük, problémafelvetéseik tükrében bemutatni.

A diákok György Gabriella és Sütő Tünde nívódíjas múzeumpedagógusok vezetésével fokozatosan ismerték meg a múzeumi közeget, az intézmény egyedülálló, óriási gyűjteményét, és a kamara-kiállítást az ötletes címadástól kezdve a rendezésen keresztül a kommunikációs anyagok elkészítéséig saját maguk alkották meg.

"Több mint egy éve készülünk erre a kiállításra, úgyhogy nagyon várjuk már, hogy megmutassuk a közönségnek. Minden a múzeumi munkakörök megismerésével kezdődött. Megtudtuk, hogyan dolgoznak a kurátorok, megnéztük a gyűjteményt, ötleteltünk arról, mi legyen a koncepció. Így jutottunk el addig, hogy a múzeum több mint 10 000 darabos kollekciójából kiválasztottuk azt a 12 művet, ami a legjobban tetszett nekünk. Már a videókat vesszük fel, írjuk a falszöveget, tervezzük a kommunikációt. Abban biztosak lehetnek, hogy izgalmas kiállítás lesz! Ha kíváncsiak rá, milyen tárlatot rendeznek 14-16 éves fiatalok, nézzék meg!” – ajánlja a kiállítást Farkas Kornél fiatal természetfotós, a PhotoLab kiállítótér diák nagykövete, a rendhagyó kiállítás egyik kurátora.

 

 

 

 

 

 

 

„Olyan műalkotásokat válogattunk, amelyek első pillantásra a hétköznapisághoz kötődnek. Az étkezés, a munka, a sport, a tisztálkodás, a barátkozás témáit felvonultató művekben ugyanakkor filozófiai mélység rejtőzik, valamilyen formában mindegyik a múló időről szól, ami bennünket éppen most nagyon foglalkoztat.”

 

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) - FINOM ÉLETEK - a  gyűjtemény diákszemmel

Kurátorok: Dula Viktória, Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, Budapest, Farkas Kornél, Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Horváth Abigél, Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola, Szentendre, Károlyi-Németh Zsófia, Barcsay Jenő Általános Iskola, Szentendre, Klug Emese, Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum, Budapest, Kukla Olivér, Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum, Budapest, Marx Nika, Heinrich Heine Gymnasium, Kaiserslautern, Nagy Szófia Kata, SEK Budapest International School

Mentorok: György Gabriella és Sütő Tünde múzeumpedagógusok, Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Megnyitó: 2024. május 4. szombat, 17:00

Köszöntőt mond: dr. Lauter Éva igazgatóhelyettes, Ferenczy Múzeumi Centrum

A kiállítást megnyitja: Szabó Noémi művészettörténész, Ferenczy Múzeumi Centrum

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.

Közreműködik: Szentendre Saxophone Collective - Borda Ede, Bagi Walter, Galambos Csanád, Gottlasz Kristóf, Erm Albert, Huszti Keve, Mészáros Péter, Poják Zoltán Lőrinc, Suzuki-Berkes, Teodor – a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei

A kiállítás 2024. május 5. – szeptember 15-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között látogatható.

Fotók: Ferenczy Múzeumi Centrum

További képek