A kárpit és titokzatos szereplői

| 2016-10-06

Rónai Éva kárpitművész Twin Peak című kárpitjának bemutatója a mű modelljeivel, Roskó Beával, Roskó Gáborral és a kerékpárral a főszerepben.

Az Iparművészeti Múzeum Rónai Éva kárpitművésztől éppen idén vásárolta meg az első művet a gyűjteménye számára. A művésznő munkáinak legfontosabb „témája” a család. Így a Twin Peak című kárpitjának szereplői is gyermekei, Roskó Bea és Gábor képzőművészek. Az ábrázolás egymástól elforduló, de felénk néző alakjainak testhelyzete miatt nehéz megítélni, merre is „halad” a kerékpár, melyen a szereplők egymásnak háttal foglalnak helyet. A szürreális hangulatot csak fokozza az ellentét, amely a képtelen egyensúlyi helyzetből fakadó bizonytalanság és a háttér szikrázóan éles, már-már fényképszerű megoldása között feszül.
A jelenet meseszerűségét a kárpit bemutatásának napján azzal kívánjuk fokozni, hogy a szereplői élőben is jelen lesznek, ezáltal a kárpit megelevenedik.

A Bringológia, amikor a dizájn hajtja a kerékpárt címmel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum együttműködésében megvalósult kerékpár-kiállítás kapcsán a kárpit egyik hőse, Roskó Gábor mesél majd a biciklik iránti szenvedélyéről, kerékpárgyűjteményéről és nem utolsósorban arról, milyen nézőpontokból figyeli édesanyja művészetét a gyerekkorától máig, és hogyan hatott Rónai Éva világa a tárgyak és élőlények iránt tanúsított tiszteletére, nem utolsósorban művészetére.
Rónai Éva angol gyapjúból klasszikus gobelin-technikával szőtt kárpitjain nosztalgikus atmoszférát sugárzó, a képzelet és a valóság határán egyensúlyozó, játékos életkép-jeleneteket idéz meg. Művei nem pontosan megfestett karton alapján készülnek, a szövés, az improvizáció része az alkotói folyamatnak. A nagyméretű falikárpitokat, melyeknek egyidejűleg csak egy részletük látható megszületésükkor, belső kép, esetleg egy kicsinyített vázlatterv alapján szövi meg.

Kapcsolódó programok:

2016. október 9.

15 órától Roskó Gábor kerékpárgyűjtő képzőművész tart tárlatvezetést a Bringológia, amikor a dizájn hajtja a kerékpárt című kiállításban.

16 órától a kárpit alkotójával, Rónai Évával és gyermekeivel, Roskó Beával és Gáborral Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn osztályának vezetője beszélget művészetről, életről és a kerékpározás szépségéről.
 

Forrás: Iparművészeti Múzeum