Lélekvándorlásaim - Péreli Zsuzsa kiállítása

| 2017-11-24

Lélekvándorlásaim címmel nyílik november 30-án, csütörtökön 18 órakor Péreli Zsuzsa kiállítása a Ferenczy Múzeumban.

Péreli Zsuzsa (1947) a kortárs magyar kárpitművészet korszakos jelentőségű képviselője, akit a neves művészettörténész, Frank János a gobelin szinonimájának nevezett. Az elmúlt évtizedekben több mint hetven egyéni kiállítása volt – többek között a Műcsarnokban és az Iparművészeti Múzeumban. Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy 2001-ben – a külföldi művészek közül elsőként – önálló tárlatot rendeztek alkotásaiból a gobelin hazájában, a franciaországi Aubussonban is. Érdemes és Kiváló művész, Magyar Örökség Díjas alkotó, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Korcsolyázás Szent Iván éjjelén / Skating on Midsummer’s Night, 2003, gobelin technikával szövött, gyapjú / woven with the Gobelin technique, wool

Újító, kísérletező törekvései mellett etikai szempontból is fontos számára a kárpitszövés hagyományainak megőrzése. Ferenczy Noémi szellemiségét követve minden munkáját maga szövi. Érzékenyen reagál a jelen problémáira, de már korai alkotói korszakától kezdve különös empátiával érezte át egy hajdanvolt aranykor emlékeit, a múlthoz kötődő városi, illetve népi kultúra tárgyi világán keresztül az egyszerű emberek sorsát.

Az elmúlt két évtizedben a művész figyelme filozofikus mélységű kérdések felé terelődött, kompozícióin egyre jobban előtérbe került a fizikai és a szellemi, a földi és az égi értékek közötti egység kifejezése. Mostani tárlata is célzatosan vezet át minket a mai tárgyias környezetünkből egy emelkedettebb univerzum felé.

Éjjeli Nap, nappali Hold / The Sun by Night, the Moon by Day, 1998, gobelin technikával szövött, gyapjú, selyem / woven with the Gobelin technique, wool, silk

Péreli Zsuzsának a szentendrei Ferenczy Múzeumban 1990-ben volt utoljára kiállítása. Az azóta egyre bővülő és immár négy évtizedet átfogó életmű legszebb és legfontosabb alkotásaiból nyújt áttekintést a jelen válogatás.

A vendégeket üdvözli: Gulyás Gábor múzeumigazgató

Bevezetőt mond: Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere

A kiállítást megnyitja: Dr. Csorba László történész, egyetemi tanár

Közreműködik: Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész

Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész

Helyszín:  Ferenczy Múzeum - 2000 Szentendre, Fő tér 2–5.