Huszadik alkalommal rendez Sopron érembiennálét

| 2015-06-15

„Ha Érembiennále, akkor Sopron” - „Ha Sopron, akkor Érembiennále”. A különböző fórumokon és köszöntőkben ez a szlogen hangzott el évek óta a biennáléval kapcsolatban.

Most is mondhatnánk, de egy ennél jóval fontosabb tényre hívjuk fel az figyelmet. 1977 óta 20. alkalommal rendezi meg Sopron városa a biennálét. 38 év 39 kiállítás, ha a biennálék közti évek Díjazott művészeinek kiállítását is ide soroljuk. A számok önmagukért beszélnek.

Az érembiennálé csaknem negyven év mind szakmailag, mind anyagilag folyamatos odafigyelést, törődést követelt. Ezt Sopron Városának, a mindenkori Rendezőbizottságnak és a Soproni Múzeumnak 1977 óta sikerült biztosítania. Pénzügyi gondok, személycserék nehezítették a munkát, de a kiállításokat mindig sikerült megrendezni, hozzájuk katalógus is csatlakozott. Így van ez most is. A kiállítások sikeréhez egy másik az előzőeknél talán fontosabb szempontot is meg kell említeni. A kiállító művészeket. Akik vállalják a megmérettetést és időről-időre új alkotásokkal jelentkeznek. A régiek közül már nagyon sokan nem lehetnek közöttünk, de minden évben feltűnik néhány fiatal, akik később rendszeres kiállítóvá válnak, sokszor új interpretációban gondolkodva az érmészetről.

Soproni Múzeum

A XX. Országos Érembiennálén 65 művész 214 alkotását láthatjuk, akik 8 díjon osztoznak. Az idei biennálénak az a különlegessége, hogy ismét egy olyan művészt, ifj. Szlávics Lászlót köszönthetünk nagydíjasként, aki egyszer már elnyerte a Ferenczy Béni Díjat.

A két évvel korábbi nagydíjas Szabó György 88 alkotásával szerepel a kamara kiállításon. Külön öröm számomra, hogy lokálpatriótaként, ha nem is soproni, de Sopron megyei művészt is köszönthetek a díjazott művészek közt. Számomra ez azt jelzi, hogy Sopron térségében, és természetesen a városban az éremművészet hagyományi élnek és folyamatosan fejlődnek.

A XX. ORSZÁGOS ÉREMBIENNÁLE ünnepélyes megnyitója:
2015. június 21-én(vasárnap) délelőtt 11.00
Helyszín: Lábas-ház (Sopron, Orsolya tér 5.)

Az Országos Érembiennálé 2015. augusztus 2-ig tekinthető meg, kedd-péntek 12-16 óráig, szombat és vasárnap 10-től 18 óráig. Hétfőn zárva.

Tovább a galériába


SOPRONI MÚZEUM

További képek